Elektrisch vervoer Schiphol rijdt 338.000 kilometer in half jaar

Elektrisch vervoer Schiphol rijdt 338.000 kilometer in half jaar

De grootste vloot elektrische bussen rijdt op Schiphol, voor vervoer van passagiers naar de terminals. Zonder range anxiety voor de chauffeur, dankzij monitoring van batterijstatus en resterend bereik.

Schiphol Airport beschikt momenteel over de grootste vloot volledig elektrisch aangedreven personenbussen ter wereld. BYD, ’s werelds grootste producent van elektrische, emissievrije bussen, leverde de 35 speciaal voor Schiphol gebouwde bussen. Inmiddels heeft de vloot in het afgelopen half jaar al bijna 338.000 kilometer succesvol afgelegd en daarmee een serieuze bijdrage geleverd aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelen van de luchthaven. Het is de eerste grote vloot volledig elektrisch aangedreven bussen op een internationale luchthaven.

312 ton CO2 bespaard

Het gemiddelde energieverbruik van de elektrische bussen bedraagt 1,2 kWh/km. Over het afgelopen halfjaar heeft dit het verbruik van bijna 119.000 liter diesel gescheeld. Dit komt neer op een besparing van ongeveer 312 ton aan CO2 ten opzichte van dieselbussen. Deze gegevens komen van ViriCiti, de leverancier van het monitoringsysteem. Alle voertuigdata wordt realtime verwerkt voor analyse.

In het persbericht schrijft het bedrijf: ‘Met de clouddiensten van ViriCiti is de Schiphol Toren in staat om de status van de voertuigen te controleren en om belangrijke KPI’s zoals batterijstatus, energieverbruik en rij-efficiëntie te meten. Zo is het mogelijk een gedetailleerde planning te maken en de bussen zo efficiënt mogelijk in te zetten met een optimaal gebruik van de batterij. Het systeem geeft zodoende ook inzicht in het resterende bereik en zorgt ervoor dat er altijd voldoende energie is om de geplande routes te rijden. Dit elimineert de bekende range anxiety.’

Schiphol koopt naar eigen zeggen alleen nog maar groene stroom in. Bovendien wil de luchthaven in 2020 voor 20% van het eigen elektriciteitsverbruik zelf energie opwekken. De kosten zijn met de 35 elektrische bussen, wat betreft de elektrakosten afgezet tegen de diesel, meer dan gehalveerd.

In 2016 zal BYD een nog grotere vloot afleveren. Londen neemt 51 elektrische BYD-bussen af voor het openbaar vervoer in Londen.

BYD-schiphol

Beeld 188077-Schiphol1-08d785-original-1448288828: BYD Company Ltd. / BYD
Beeld BYD-schiphol: BYD Company Ltd / BYD