SunPort Delfzijl met 30 MW grootste zonnepark

SunPort Delfzijl met 30 MW grootste zonnepark

Binnenkort wordt gestart met de bouw van het grootste zonnepark van Nederland. Groningen Seaports in Delfzijl levert de grond en het Duitse WIRSOL tekende voor de financiering, bouw en exploitatie. Voor het einde van het jaar moet de eerste stroom geleverd worden.

Persbericht – Groningen Seaports, Sunport Energy en WIRSOL hebben vorige week de overeenkomsten getekend voor de bouw en exploitatie van het grootste zonnepark van Nederland. Met 123.000 zonnepanelen op 30 ha. grond in de zuidwestelijke hoek van het Delfzijlse havengebied, zal het park 30 MW vermogen aan zonne-energie genereren. Met het project is een totale investering van ruim 30 miljoen euro gemoeid.

Belangrijke doelstelling

Het zonnepark is ontwikkeld door Sunport Energy. De bouwvergunning werd in 2014 verkregen en begin 2015 werd aan het project de SDE+-subsidie toegekend. Tijdens de ontwikkelfase waren Ecofys en Sunbeam betrokken voor technisch advies. Green Giraffe was betrokken als financieel en juridisch adviseur, voor totstandkoming van de overeenkomsten. WIRSOL is onderdeel van de WIRCON Group en exploiteert windparken, zonneparken en residentiële zonnestroom installaties. Met SunPort Delfzijl zet het bedrijf een eerste stap in de commerciële markt voor hernieuwbare energie in Nederland. Het project wordt dit jaar nog opgeleverd.

Harm Post, directeur Groningen Seaports: ‘Voor Groningen Seaports wordt met deze ontwikkeling een belangrijke doelstelling in de realisatie van duurzame energieprojecten behaald, zoals vastgelegd in de zogenaamde Green Deal met de minister van I&M. Met dit project verstevigt Groningen Seaports haar positie in de opwekking van duurzame energie en richting (potentiële) klanten die in toenemende mate groene energie willen afnemen.’

Peter Vest van WIRSOL: ‘Voor WIRSOL is Sunport Delfzijl een grote stap om een belangrijke speler te worden in de Nederlandse markt voor duurzame energie. We gaan voor een langdurige en succesvolle samenwerking met Groningen Sea Ports en Sunport Energy, zowel voor de bouw als de exploitatie van het grootste zonne-energieproject in de markt tot nu toe.’

Sunport Delfzijl WIRSOL

Beeld SunPort Delfzijl: Sunport Delfzijl
Beeld Sunport Delfzijl WIRSOL: WIRSOL