KIC InnoEnergy ondersteunt innovaties in duurzame energie

KIC InnoEnergy ondersteunt innovaties in duurzame energie

Het Europese bedrijf KIC InnoEnergy is op zoek naar bedrijven in Europa die een goed innovatief idee hebben voor duurzame energie, maar niet de middelen om het te commercialiseren.

Persbericht – Met de lancering van de ‘Call for Innovation Proposals 2016’ wil het bedrijf nieuwe concepten versneld naar de markt brengen. Daarvoor bieden ze niet alleen ondersteuning met financiële middelen, maar ook bij de ontwikkeling van een businessconcept, het versterken van bedrijfsmodellen en het samenstellen van gespecialiseerde teams. ‘Wij willen de vernieuwers helpen om hun concepten snel en effectief op de markt te brengen door hun traject van laboratorium tot lancering te verkorten. Zo kunnen zij zo snel mogelijk effect uitoefenen op onze relatie met energie’, zegt Diego Pavia, Chief Executive Officer bij KIC InnoEnergy.

Betaalbaar verduurzamen

Voor de Call zoekt KIC InnoEnergy naar beginnende bedrijven, bestaande mkb’s of zelfs groter. De innovatieve ideeën moeten voorkomen in een van de acht thematische categorieën: schone steenkool- en gastechnologie, energieopslag, energie-efficiëntie, energie uit chemische brandstoffen, hernieuwbare energie, slimme en efficiënte steden en gebouwen, slimme energienetten (smart grids) en duurzame nucleaire en hernieuwbare-energieomzetting.

‘Wereldwijd hebben we te maken met de uitdaging om emissies te verlagen en klimaatverandering te stoppen’, aldus Pavia. ‘Tegelijkertijd moeten we onze huizen en bedrijven van betaalbare energie blijven voorzien. De Call for Innovation Proposals biedt ons de mogelijkheid nieuwe duurzame innovaties en oplossingen te vinden die een revolutionaire verandering teweeg kunnen brengen in de manier waarop we allemaal energie gebruiken.’

De bedrijven in Europa kunnen hun voorstel indienen tot en met 4 april 2016, waarna ze hun innovatie ideeën moeten presenteren aan twee beoordelingscomités van KIC InnoEnergy. Uiteindelijk worden de geselecteerde bedrijven op 31 mei bekendgemaakt en start de samenwerking met KIC InnoEnergy om hun innovatie op de markt te brengen. De bedrijven werken niet alleen samen met KIC InnoEnergy. Klaas Schuring, CEO van KIC InnoEnergy Benelux, legt uit: ‘Een van de belangrijkste doelen van de Call is om vernieuwers uit heel Europa samen te brengen in een consortium om concepten voor duurzame energie op de markt te brengen. Voor ons als organisatie is deze samenwerking en kruisbestuiving van ideeën essentieel om deze innovatieve bedrijven verder te ontwikkelen. Wij willen dat Europa samenwerkt om de groei van de duurzame energiesector te stimuleren.’

Over KIC InnoEnergy

Vanuit het hoofdkwartier in Nederland ontwikkelt KIC InnoEnergy zijn activiteiten over een netwerk van bureaus in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Portugal, Polen en Zweden. Vanaf 2011 heeft het bedrijf al meer dan 111 start-ups geholpen en 55 nieuwe bedrijven opgericht. Van alle ideeën worden nu 24 innovaties ook daadwerkelijk gebruikt in de industrie.

KIC InnoEnergy wordt financieel gesteund door het Europees instituut voor Innovatie en Technologie EIT. Hoewel het een bedrijf met winstoogmerk heeft, is de financiële strategie ‘niet voor dividend’, en herinvesteert het alle winsten terug in de eigen activiteiten.

Webinar

Speciaal voor degenen die een voorstel willen indienen, organiseert KIC InnoEnergy op vrijdag 29 januari, om 13.00 uur (CET), een webinar over de Call for Innovation Proposals 2016 en de procedures voor deelname. Meer informatie op deze website.

Meer informatie en registratie bij KIC InnoEnergy’s Call for Innovation Proposals.