Netbeheerders presenteren cijfers slimme meters

Netbeheerders presenteren cijfers slimme meters

Begin maart maakten de regionale netbeheerders Liander, Enexis en Stedin bekend hoeveel slimme meters zij inmiddels hebben uitgerold. De netbeheerders bieden deze tot 2020 aan bij alle huishoudens in Nederlanders.

Liander installeerde op vrijdag 26 februari de miljoenste meter in IJmuiden. Naast een slimme elektriciteitsmeter, hangt Liander ook een slimme gasmeter op.  In totaal verwacht Liander ruim 5 miljoen slimme meters te installeren, bij ruim 3 miljoen huishoudens. Bij netbeheerder Stedin staat de teller van aangeboden slimme meters op 500.000. Het bedrijf maakt in 2016 400 miljoen euro vrij voor het aanbieden van slimme meters. Dit wordt in verschillende gemeenten gecombineerd met projecten voor aanleg, vervanging en vernieuwing van het net. Enexis plaatst gemiddeld zo een 330 slimme meters per uur. Eind 2015 heeft Enexis in totaal 1,1 miljoen meters geïnstalleerd over 662.000 adressen.

Verbruiksoverzicht per twee maanden

Met de slimme meter krijgen afnemers meer inzicht in het energieverbruik. De slimme meter geeft automatisch de meterstanden door aan de energieleverancier. In plaats van eenmaal per jaar, krijgen klanten met een slimme meter iedere twee maanden een verbruiksoverzicht. Hierop staat het actuele verbruik weergegeven, afgezet tegen voorgaande periodes. Overstappen naar een andere energieleverancier is simpeler: de slimme meter geeft de standen automatisch door. De eindafrekening is direct gebaseerd op de actuele meterstanden, waardoor misverstanden over betalingen minder vaak zullen voorkomen.

In de toekomst is er nog meer mogelijk met een slimme meter. Zo wordt het mogelijk om energie per kwartier af te rekenen; bewoners kunnen dan geld besparen door een voor hen nog gunstiger energiecontract af te sluiten. Maar ook kunnen afnemers die over een slimme meter beschikken uit tal van apps en webapplicaties kiezen, voor on-line energiemonitoring. Op www.energieverbruiksmanagers.nl heeft MilieuCentraal een 47-tal verbruiksmanagers op een rij gezet. Een aantal hiervan zijn aan te sluiten op de slimme meter, of halen de data van de slimme meter via Energie Data Services Nederland (EDSN) binnen. Via een laptop of smartphone kun de gebruiker inzicht krijgen in het energieverbruik, waardoor energiebesparing makkelijker wordt.

Bron: Liander, Enexis, Stedin