Philips en Vodafone bundelen krachten voor connected straatverlichting

Philips en Vodafone bundelen krachten voor connected straatverlichting

Philips Lightning, onderdeel van Koninklijke Philips, en Vodafone hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de implementatie van systemen met connected straatverlichting

Persbericht – De samenwerking op het gebied van Internet-of-Things (IoT) en connectiviteit zal uiteindelijk zorgen voor systemen, die draadloos met elkaar verbonden zijn, en wereldwijd aanzienlijke energiebesparingen zullen opleveren en die daarbij onderhoud efficiënter en makkelijker maken. Voor de samenwerking zal het Philips CityTouch straatverlichtingssysteem gekoppeld worden aan het toonaangevende machine-to-machine (M2M) netwerk van Vodafone, dat individuele lichtpunten met elkaar verbindt. Iedere connected straatlantaarn bevat een Vodafone M2M SIM. Stadsbesturen kunnen de verlichting monitoren en managen door middel van het gebruiksvriendelijke en zeer flexibele CityTouch systeem van Philips. Ingenieurs kunnen de verlichting op afstand bedienen, fouten identificeren en controleren.

Connected straatverlichting belangrijk in Smart City

Het gezamenlijke aanbod van Philips en Vodafone stelt stadsbesturen over de hele wereld in staat om een infrastructuur te creëren die eenvoudig schaalbaar is. Tegelijkertijd zullen andere Smart City applicaties in de toekomst eenvoudig ondersteund kunnen worden. Volgens Vodafone M2M directeur, Erik Brenneis speelt connected straatverlichting een zeer belangrijke rol in een Smart City. ‘Onze overeenkomst met Philips maakt toonaangevende stadsverlichting, ondersteund door de innovaties, netwerken en technologie van Vodafone, overal ter wereld mogelijk.’

Bill Bien, SVP, hoofd strategie & marketing bij Philips Lighting, vult aan: ‘slechts 12% van alle straatverlichting wereldwijd is LED-verlichting; minder dan 2% is connected. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk, waarbij energiebesparende connected straatverlichting de ruggengraat vormt van vele Smart Cities. Robuuste en betrouwbare connectiviteit is een onmisbare schakel bij de koppeling van straatverlichting met sensoren, apparaten en managementsystemen. Samen kunnen we verlichting naar een hoger niveau tillen en steden helpen bij het realiseren van energiebesparingen en het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid.’

Philips CityTouch

Philips CityTouch is een end-to-end managementsysteem voor straatverlichting dat connected apparaten integreert. Het specialiseert in diensten die de verlichting in steden transformeert. Straatverlichting wordt in toenemende mate slim en connected door de toevoeging van Philips CityTouch armaturen of de Philips CityTouch connector node aan bestaande straatarmaturen. Deze connectiviteit biedt een aantal voordelen:
•    Het levert tot 30% extra energiebesparing op, bovenop de besparing van 40% die ontstaat door het gebruik van LED-verlichting. Connected straatverlichting kan desgewenst gedimd of juist feller gemaakt worden, op ieder willekeurig tijdstip en locatie.
•    Door beschikbare real-time informatie worden onderhoudskosten verminderd. Er is altijd een actuele status beschikbaar van elk verlichtingspunt. Deze informatie wordt doorgestuurd naar de operator die de juiste mensen naar de juiste plekken kan sturen. Het is niet langer meer nodig om rond te rijden om de storingen op te zoeken.
•    De setup van het netwerk en de bedrijfsinstellingen zijn geautomatiseerd. Op het moment dat de CityTouch armatuur of een connector node is geïnstalleerd, worden locatiedata en operationele informatie direct overgenomen door het Vodafone netwerk.

Bron: Philips

Beeld traffic-1149960_1920: Unsplash