Nuon wil Magnum-centrale CO2-vrij maken

Nuon wil Magnum-centrale CO2-vrij maken

Energiebedrijf Nuon onderzoekt samen met de onderzoeksgroep van professor Fokko Mulder van de TU Delft de mogelijkheden om seizoensoverschotten bij de Magnum gascentrale op te slaan in de vorm van ammoniak.

Superbatterij

Persbericht – Ammoniak kan weer als brandstof zonder CO2-uitstoot worden gebruikt in de gascentrale. Hiermee slaat Nuon met haar Magnum-centrale in de Groningse Eemshaven een nieuwe weg in. Alexander van Ofwegen, directeur Nuon Warmte, licht toe: ‘Dit idee bestaat uit drie stappen. Allereerst zet je elektriciteit uit wind om in vloeibare ammoniak. Daar komt een chemisch proces bij kijken, waarbij je waterstof aan stikstof bindt om ammoniak te maken. Dan sla je de ammoniak op in grote tanks – dat kan zo lang als het nodig is. Zo heb je altijd een voorraad brandstof voor die momenten dat er weinig wind of zon is. Ammoniak kun je namelijk als laatste stap als koolstofvrije brandstof gebruiken in de gascentrale. Hierbij komen alleen stikstof en waterdamp vrij, geen CO2. Wat verder zo mooi is aan dit concept, is dat het op alle plekken in de wereld mogelijk moet zijn om duurzame energie om te zetten in ammoniak. Hiermee recycle je eigenlijk de energie uit wind of zon – je gebruikt wind- of zonne-energie om ammoniak te maken en je maakt van de gascentrale bovendien een superbatterij!’

infographic energiecentrale als superbatterij

Magnum-centrale zonder kolen

In 2013 werd de Magnum-centrale van Nuon in Eemshaven officieel geopend. Het oorspronkelijke plan was om een centrale te bouwen die op verschillende brandstoffen, zoals biomassa, gas en kolen kon draaien. In onderling overleg met natuur- en milieuorganisaties kwam in 2011 het besluit dat Magnum in ieder geval tot 2020 een gascentrale zou blijven. Met het onderzoek van Nuon en TU Delft ziet Nuon definitief af van het gebruik van steenkolen in deze centrale. Nu wordt juist gezocht naar een toekomst voor Magnum zonder CO2-uitstoot.

Bron: Nuon