Wandelaars Nijmeegse Vierdaagse maken zich zorgen over klimaatverandering

Wandelaars Nijmeegse Vierdaagse maken zich zorgen over klimaatverandering

Duurzaamheid is een zeer belangrijk thema voor de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Dat blijkt uit een peiling onder de wandelaars die energiemanagementspecialist  Schneider Electric tijdens de 100ste editie van het evenement heeft uitgevoerd.

Persbericht – Schneider Electric is sinds dit jaar duurzaamheidspartner van de organisatie. Dit jaar kwamen er zo’n 47.000 wandelaars van 70 verschillende nationaliteiten en meer dan 1,5 miljoen bezoekers op de Vierdaagse af. De omvang van het evenement noodzaakt de organisatie maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Als duurzaamheidspartner wil Schneider Electric er onder andere voor zorgen dat de start- en finishlocatie de Wedren geheel energieneutraal wordt.

Streven naar duurzaamheid

Schneider Electric vroeg ruim 180 deelnemers hoe zij naar duurzaamheid kijken. Volgens de enquêteresultaten steunt het overgrote deel de missie van de duurzaamheidspartner. Zo maken bijna alle respondenten zich in meer of mindere mate zorgen over klimaatveranderingen. Slechts 2% gaf aan daar nooit bezorgd over te zijn. Voor ruim 6 op de 10 ondervraagden zijn zorgen over het klimaat de voornaamste reden om naar duurzaamheid te streven.
Een overweldigende meerderheid van de Vierdaagse-deelnemers is bereid om te investeren in duurzame oplossingen. Ruim 40% van de ondervraagden heeft hier jaarlijks zelfs 500 euro of meer voor over. Iets minder dan 8% wil er helemaal geen geld in steken. LED-verlichting is onder de wandelaars de populairste manier om energie te besparen. Ruim 70% zegt deze duurzame oplossing al te gebruiken. Daarna volgen het vervangen van energieslurpende apparatuur (45%) en verlichting die automatisch aan- en uitschakelt bij beweging (33%).

Nijmeegse Vierdaagse

Slimme meter

Een derde van de respondenten krijgt inzicht in het eigen energieverbruik dankzij een slimme meter. Zo’n 11% gebruikt een app. Ruim 4 op de 10 baseert zich op de meterstand of energierekening. Ongeveer 13% heeft helemaal geen inzicht in zijn energieverbruik. ‘Deze resultaten bevestigen ons vermoeden dat het thema duurzaamheid leeft in Nederland’, zegt Paul Bron, algemeen directeur bij Schneider Electric Nederland. ‘Daar zijn we blij mee, want we kunnen alleen stappen maken op dit gebied als we met zijn allen de noodzaak ervan inzien.’

Bron: Persbericht Schneider Electric