Vakbeurs Energie – Holland Innovative werkt aan de betrouwbaarheid van slimme meters

Vakbeurs Energie – Holland Innovative werkt aan de betrouwbaarheid van slimme meters

Betrouwbaarheid en de juiste meterstanden doorgeven. Essentiele producteigenschappen van slimme meters. Waarom? En hoe kom je tot zo’n robuust product met een voorspelbare levensduur? Henk van Haren van Holland Innovative vertelt.

Henk van Haren noemt het de 4e industriële revolutie: smart industries. Producten die met elkaar communiceren en de klant van zo veel mogelijk informatie voorzien. Maar vergeet de betrouwbaarheid niet. De slimme meter is daar een mooi voorbeeld van. ‘Als er iets fout gaat met zo’n slimme meter, krijgt de gebruiker wellicht geen gas of elektriciteit.’ Evengoed is het doorgeven van de exacte  meterstanden, dat bij slimme meters automatisch gebeurt, een vereiste. Van Haren: ‘Het is de slimme meter die uiteindelijk voor de eindgebruiker bepaalt welk bedrag er op de factuur komt te staan’, aldus Van Haren

Holland Innovative

Holland Innovative ondersteunt klanten bij de ontwikkeling, realisatie en marktintroductie van producten als slimme meters. Daarbij probeert zij aan de hand van methoden gericht op de drie HI pijlers Projectmanagement, Product- en Procesontwikkeling en Reliability Engeneering robuuste producten te ontwikkelen met een voorspelbare levensduur. In het geval van de slimme meters zijn dit producten die zo’n 20 jaar mee moeten gaan. Hoe krijg je dat voor elkaar? Van Haren: ‘In eerste instantie proberen we goed na te gaan wat de klant precies wil. Om vervolgens met de beschikbare informatie en kennis van het product een verantwoorde statistische analyse te maken. Dat wordt gekoppeld aan hoe zo’n smart meter kapot kan gaan. Uiteindelijk levert dat een voorspelling op of het product de beoogde levensduur kan halen. Blijkt dat niet het geval dan kunnen we proactief zoeken naar oplossingen en aanpassingen.’

De organisatie heeft haar roots in Brabant liggen met een hoofdkantoor in Eindhoven. En dat is niet voor niets. ‘Innovatie wordt niet alleen gedreven door de vraag van klanten, maar ook door technische mogelijkheden. Daardoor zal bijvoorbeeld de smart meter er over 10 jaar weer heel anders uitzien. En juist als het om dat soort technische mogelijkheden gaat, gebeurt er heel veel hier in de regio Brabant’, zegt Van Haren

Maak kennis met deze en andere innovatie duurzaamheidsprojecten van de Provincie Brabant op stand 04.A018 van Vakbeurs Energie.

Registreer hier direct voor uw bezoek aan de beurs.

VakbeursEnergie-slider