Evaluatie salderingsregeling nog dit jaar

Evaluatie salderingsregeling nog dit jaar

Minister Henk Kamp belooft een nette overgangsregeling te maken voor de beoogde afbouw van het salderen. Vereniging Eigen Huis wil snel duidelijkheid.

De salderingsregeling ligt al geruime tijd onder vuur. De derving op inkomsten uit de energiebelasting bedraagt voor de overheid jaarlijks zo’n 50 miljoen euro. Dit klinkt veel, maar mag afgezet worden tegen de totale inkomsten uit energiebelasting en de opslag voor duurzame energie (ODE) van ruim 4 miljard voor 2016.

Het belastingvoordeel is alleen voor diegenen die in zonnepanelen kunnen investeren. Daar zit iets oneerlijks in; zonder eigen dak en zonder spaargeld blijft het voordeel van salderen buiten bereik. Kamp trekt die redenatie door en vindt dat het belastingvoordeel gefinancierd wordt door mensen zónder zonnepanelen.

‘Nette’ overgangsregeling

In het algemeen overleg van de vaste commissie voor Economische Zaken meldde Kamp vorige week de evaluatie van salderingsregeling dit jaar nog te willen afronden. Dit meldt Solar Magazine, die Kamp citeert: ‘Als die regeling zou veranderen, zullen we een nette overgangsregeling maken voor mensen die al van die regeling gebruik hebben gemaakt.’ Wat ‘netjes’ inhoudt moet nog blijken.

De Vereniging Eigen Huis wil snel duidelijkheid, omdat huiseigenaren door twijfels over de regeling de aanschaf van zonnepanelen uitstellen. Deze onzekerheid duurt al geruime tijd en zet de rem op groei in residentiële toepassing van zonnestroominstallaties.

Financieel argument

Het verschil tussen wel en niet salderen is voor particulieren en kleinzakelijke verbruikers behoorlijk groot. De terugverdientijd van een PV-systeem kan afhankelijk van de omvang en de mate van eigen gebruik zonder salderen bijna verdubbelen. Althans, bij de huidige tarieven voor elektriciteit of beter gezegd, bij de huidige tariefstructuur. Want ook die gaat veranderen; de flexibilisering van tarieven voor stroom of het betalen voor gebruik van het net, maakt de businesscase totaal anders.