Windmolenpark Nederlandse Noordzee geschikt voor zeewierteelt

Windmolenpark Nederlandse Noordzee geschikt voor zeewierteelt

Anderhalf jaar geleden oogstte de Stichting Noordzeeboerderij de eerste kilo’s zeewier geteeld op de Noordzee. Als bewijs dat ook de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Inmiddels is 15 kilometer uit de kust van Scheveningen een nieuw prototype te water gegaan.

Persbericht – Het nieuwe prototype moet de opstap vormen voor zeewierteelt op zee, met name in een windmolenpark. Bijna 1000km2 Noordzee wordt de aankomende jaren ontwikkeld tot windmolenpark voor groene energie. Dit biedt een unieke kans voor zilte akkerbouw tussen de windmolens. Begin oktober werd de Proefboerderij met bijna 100 aanwezigen feestelijk in gebruik genomen. Met een eenvoudige ceremonie en vooral veel zeewier. Kijken, voelen en natuurlijk proeven. Een eetkamer en slaapkamer waren geheel ingericht met het buitengewone ‘gewas’. De Stichting Noordzeeboerderij werkt als aanjager van een duurzame zeewiersector in Nederland met kennisdeling via het Zeewierplatform en demonstraties op de Proefboerderij.

Zeewierteelt Noordzee

Tewaterlating van de Spoetnik en SMAC-module

Vrijdag start het grove werk als de weercondities goed zijn om het zeewier te zaaien. Er gaan twee installaties te water. De Spoetnik van 5 meter doorsnee wordt ingezet voor kwaliteitstesten. De 50 meter lange SMAC-module moet zicht geven op de verdienmodel van toekomstige offshore zeewierboerderijen.‘SMAC-module’ staat voor ‘Scalable Macro Algae Cultivation Module’. Het initiatief wordt bijgestaan door gerenommeerde maritieme bedrijven zoals Van Oord, Royal IHC en Rederij Groen. Ook Rijkswaterstaat is betrokken bij de operatie. De installaties liggen op de Proefboerderij Scheveningen, een testlocatie van 25ha op 15km afstand van Scheveningen. De locatie is ‘afgezet’ met twee markeringsboeien.

Zeewwierteelt Noordzee

De Stichting Noordzeeboerderij ziet vooral kansen voor zeewierteelt binnen windparken; akkerbouw op zee dus. Dat sluit perfect aan bij de ontwikkeling dat er mogelijk 10 windparken komen voor de Nederlandse kust. Die ruimte kan multifunctioneel gebruikt worden volgens Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij: ‘De vraag naar gezonde en plantaardige voedsel- en grondstofbronnen neemt enorm toe. Zeewier is milieuvriendelijk, voedzaam én kent tal van toepassingen. Brood, salade, pesto, loempia’s, servies, een lampenkap, kleding, bedlinnen en bioplastic. Allemaal van zeewier! Zeewierteelt wordt daarmee een belangrijke bouwsteen van de circulaire economie.’

Kans voor Nederlandse bedrijvigheid

De zeewiersector staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Maar het Scheveningse initiatief krijgt veel lokale support van bijvoorbeeld de Gemeente Den Haag. ‘De Haven van Scheveningen is uitermate interessant voor innovatieve bedrijvigheid. Zeewier past daar goed bij. En hopelijk kan deze Proefboerderij bijdragen aan werkgelegenheid in de toekomst.’, vertelt Wethouder Karsten Klein. Ook het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag steunt het project. In het project wordt samengewerkt met ketenpartijen zoals Van Oord, Royal IHC, Rederij Groen, Rederij W van der Zwan, Rederij Vrolijk, Rijkswaterstaat, Rijksrederij, Kustwacht, Boeg Nautic, Hortimare, CIV Den Oever, Maris Projects, Murre Techniek, Bakker Machinefabriek, Menken van den Assem Fresh Food en Schuttelaar & Partners.

Bron: Persbericht Stichting Noordzeeboerderij