DSM start Bright Minds Challenge met internationaal consortium

DSM start Bright Minds Challenge met internationaal consortium

Een internationale groep bedrijven, onder leiding van DSM, kondigt de start aan van de wereldwijde Bright Minds Challenge om de ontwikkeling van 100% hernieuwbare energie innovaties, in het bijzonder zonne-energie en energie opslag, te helpen versnellen.

Het initiatief is opgezet door DSM, samen met Accenture, Greentown Labs, Skoll Centre for Social Entrepreneurship, University of Oxford, Solarcentury, SolarAid and Sungevity. Het consortium zal de meest veelbelovende oplossingen ondersteunen met een op maat gemaakt pakket van commerciële en technische kennis en coaching om zo wetenschappers te helpen hun oplossing zo snel mogelijk verder te ontwikkelen.

Klimaattop 2016

De Bright Minds Challenge werd vandaag geïntroduceerd op de Klimaattop 2016 in Rotterdam door DSM. Kansrijke technische innovaties kunnen via het netwerk van DSM en de partners in het consortium hun kansen vergroten en sneller toegang krijgen tot de markt. Roebyem Anders van Sungivety zei bij de launch: ‘de beste hulp voor innovaties is de launching customer.’

Buiten de Van Nelle fabriek in Rotterdam staat reusachtige bouwbord van DSM dat een fictief te bouwen zonnepark op deze locatie aankondigt. Een dergelijk zonnepark op het Van Nelle terrein in Rotterdam zou 1100 MW per jaar opbrengen, genoeg hernieuwbare energie om ongeveer 300 huishoudens een jaar lang van energie te voorzien. Deze ludieke DSM campagne met bouwborden in drie grote steden in Europa – Rotterdam, Bazel en Parijs – markeert de start van de Bright Minds Challenge.

Helpen met opschalen van slimme oplossingen

De bedrijven en organisaties achter de Bright Minds Challenge zijn gecommitteerd aan 100% hernieuwbare energie en nemen allemaal het voortouw in de transitie naar een low carbon economy. De challenge is ontwikkeld om wetenschappers over de hele wereld die slimme oplossingen hebben te helpen om barrières die ze tegenkomen in het opschalen van ideeën te beslechten. Iedereen die een relevant oplossing heeft voor hernieuwbare energie – speciaal gericht op zonne-energie en opslag van hernieuwbare energie – kunnen hun idee inbrengen. Er moet een prototype van de oplossing voorhanden zijn en deze moet klaar zijn om verder ontwikkeld te worden.

Iedereen wordt aangemoedigd om mee te helpen in het verspreiden van de boodschap om wetenschappers met oplossingen te vinden en aan te moedigen om hun ideeën in te zenden. Op de inzendingen met het meeste potentieel kan vervolgens gestemd worden. Nadat het publiek een top 10 heeft bepaald, selecteert een panel van experts een top drie en kiest ze de winnaar. De top drie oplossingen krijgen allemaal commerciële en technische steun en coaching. De winnaar krijgt 500 uur op maat gemaakte ondersteuning om de oplossing te versnellen. Daarnaast krijgen alle inzenders waardevolle aandacht voor hun projecten.

De zoektocht naar oplossingen begint vandaag, de stemrondes vinden plaats in januari en februari 2017 waarna de winnaars worden aangekondigd in juni 2017. Het centrale platform voor de Bright Minds Challenge is www.sciencecanchangetheworld.org

Bron: Persbericht DSM