Solarus wint Blauw Tulp bij de Accenture Innovation Awards 2016

Solarus wint Blauw Tulp bij de Accenture Innovation Awards 2016

Accenture heeft de winnaars bekend gemaakt van de Accenture Innovation Awards 2016. Solarus is met de Powercollector, een systeem voor het omzetten van zonne-energie in elektriciteit en warmte, eerste geworden in de categorie Clean & Affordable Energy.

De Solarus PowerCollector zet zonne-energie om in elektriciteit en warmte met een efficiency tot 70%; dat is 3 tot 4x meer dan een traditioneel PV-paneel. Met een ‘gewoon’ PV (photo voltaïsch) zonnesysteem benut men op zijn best slechts 20% van de inkomende zonne-energie bij omzetting naar elektrische energie. De warmte van de zon laat men dan geheel onbenut. En dat vertegenwoordigt meer dan 50% van de opgevangen energie. De PowerCollector die Solarus eind 2014 heeft ontwikkeld en in 2015 o.m. in Nederland op de markt heeft gebracht, benut licht én warmte. Door toepassing van ACC (Active Cell Cooling) blijven de PV-cellen in de PowerCollector goed presteren, ook bij hoge temperaturen. De operationele kosten blijven daarnaast gelijk en er wordt een levensduur gegarandeerd van 20 jaar. Ook kan de PowerCollector zo geïnstalleerd worden dat in de winter de ‘maximale energie oogst’ voor dat jaargetijde wordt gerealiseerd. Solarus heeft een dubbele missie: bestrijden van energie armoede en het terugdringen van de emissie van CO2.

Maatschappelijke onderneming

‘We hebben echt waardering voor de innovatieve combinatie van twee technologieën, warmte en PV in één platform. Het product is enorm schaalbaar en verhandelbaar. En we waarderen de inclusiviteit van het bedrijf. Het feit dat solarus een missie heeft als maatschappelijk onderneming en iets goeds wil doen voor de wereld, maakt het een winnaar in een sterk veld van deelnemers’, luide het jurycommentaar.

Erkenning

‘Deze prijs is een enorme erkenning voor Solarus en zijn technologie’, zegt Leen Zevenbergen, CEO van Solarus. ‘Het laat zien dat het loont om een bedrijf te op te zetten dat een duidelijke missie heeft om van de wereld een betere plek te maken. Deze erkenning zal het bedrijf helpen om vooruit te komen, en zal onze toekomstige crowdfunding campagne ondersteunen.’

Zevenbergen vervolgt: ‘Elk jaar gaat 50% van alle energie naar de productie van warmte. Het grootste deel van deze energie is afkomstig van fossiele energiebronnen. We moeten dit drastisch veranderen, Volgens het Internationale Energie Agentschap is de meest efficiënte technologie om warmte van de zon op te slaan de PVT technologie.’

Innovation Award

Tijdens de finale reikten de vakjury’s tien Blauwe Tulpen en één Groene Tulp uit aan de meest innovatieve producten en diensten uit de Nederlandse markt. De prijzen waren verdeeld over tien thema’s en het overkoepelende thema ‘circulaire economie’. De Blauwe en Groene Tulp staat symbool voor de Innovation Awards. De jury beoordeelde de concepten op innovatie, succes en potentie. Daarnaast brengen de Innovation Awards start-ups, multinationals, universiteiten, investeerders en andere relevante partijen bij elkaar om innovatie te stimuleren, op te schalen en te versnellen.