Eneco neemt wind- en zonactiviteiten over van DELTA

Eneco neemt wind- en zonactiviteiten over van DELTA

Er is overeenstemming bereikt om een deel van de duurzame energieproductie en ontwikkeling van DELTA in Nederland onder te brengen bij het duurzame energiebedrijf Eneco. Door deze overeenkomst blijft de werkgelegenheid van deze activiteiten in de regio behouden.

Persbericht – Met de overname voegt Eneco 40,1 MW toe aan haar duurzame opwek en passeert mede daardoor de grens van 1.000 MW.  Omgerekend goed voor het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 850.000 huishoudens. Het gaat hier om opwekking van stroom uit zon, wind en biomassa in Nederland, België, Groot-Brittannië en Frankrijk. Als onderdeel van de overeenkomst neemt Eneco onder andere drie bestaande windparken over in Vlissingen, Rilland en Zoeterwoude (28,7 MW) twee windparken die bouwrijp zijn in Vlissingen (11,5 MW) en een aantal wind- zonprojecten in ontwikkeling.

Kennis duurzame energie

DELTA is zal niet stoppen met het aanbieden van duurzame energie laat Gerard Uytdewilligen, CEO DELTA, weten: ‘In het kader van de splitsing en herstructurering van DELTA hebben we goed gekeken naar welke activiteiten ook bij de toekomst van DELTA onderdelen passen. Ik ben blij dat we een aantal windparken en bijbehorende Zeeuwse kennis over ontwikkeling van wind- en zonne-energie onder hebben kunnen brengen bij Eneco en dat de bijbehorende medewerkers een goede nieuwe werkgever krijgen. DELTA blijft zelf in de toekomst duurzame energie aanbieden. Dat doet DELTA ook met duurzame particuliere initiatieven.’

Jeroen de Haas, CEO Eneco Groep, is blij met de mensen en kennis die Eneco hiermee in huis krijgt: ‘Door deze overeenkomst blijft de werkgelegenheid evenals de kennis en ervaring die DELTA heeft opgedaan bij haar wind- en zonne-energie activiteiten in de provincie behouden. Activiteiten die bijdragen aan economische ontwikkeling, werkgelegenheid, innovatie en opwekking van duurzame energie. Thema’s die goed zijn voor de transitie naar een duurzame economie, maar ook voor Zeeland. Ik ben dan ook blij dat we betrokken en ervaren vakmensen aan boord krijgen die de provincie en haar inwoners goed kennen.’

Duurzame projecten

Recent zijn door Eneco diverse grote initiatieven gerealiseerd, zoals Zonnepark Ameland en de twee windparken Eneco Luchterduinen en Windpark Delfzijl Noord. Deze parken produceren evenveel stroom als het jaarlijkse stroomverbruik van 200.000 huishoudens.

Zie hieronder een aantal duurzame projecten dat een belangrijke bijdrage levert aan de mijlpaal van 1 GigaWatt.

  • 129 MW – Eneco Luchterduinen
  • 120 MW – Prinses Amaliawindpark
  • 62,7 MW – Windpark Delfzijl
  • 6 MW – Zonnepark Ameland
  • 30 MW – Windpark Fosses-la-Ville (België)
  • 3,5 MW – Zonnepanelen op daken Audi Brussel (België)
  • 42,5 MW – Windparken Tullo & Twinshiels (UK)
  • 69 MW – Windpark Lochluichart (UK)

Bron: persbericht Eneco

Beeld : Ad Meskens