Kitepower wint innovatiecompetitie Defensie

Kitepower wint innovatiecompetitie Defensie

Hoe kan Defensie efficiënter en duurzamer omgaan met energie bij haar missies? Bijvoorbeeld met het opwekken van windenergie met behulp van grote vliegers. Dat bespaart geld en brandstof. Dit idee van Kitepower won de Defensie Innovatie Competitie 2016.

De jury koos Kitepower tot winnaar omdat het idee milieuvriendelijk is en snel en eenvoudig toepasbaar in een operationele omgeving. Ook is het te realiseren met een relatief korte doorontwikkeling. Het bedrijf krijgt € 200.000 om de vondst verder uit te werken.

Defensievraagstukken

De krijgsmacht is een grootverbruiker van energie en voor een groot deel afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dat brengt risico’s en beperkingen met zich mee. Defensie ontwikkelde daarom de Operationele Energie Strategie. Hier staat wat ze wil bereiken, maar nog niet op welke wijze. Met de landelijke innovatiewedstrijd daagt Defensie startups en het midden- en kleinbedrijf uit om met nieuwe ideeën te komen. Het is een manier om oplossingen te zoeken voor dit soort Defensievraagstukken. Thema van de Defensie Innovatie Competitie (DIC 2016) voor dit jaar was ‘Energie voor operationeel optreden’.

Vijf finalisten presenteerden hun project aan de 5-koppige jury, onder voorzitterschap van brigadegeneraal Rob Jeulink. Hij is plaatsvervangend hoofd Plannen van de Defensiestaf. De jury Kitepower tot winnaar.

De andere 4 finalisten (uit 20 inzendingen) waren:

  • HDES.nl (nieuw type lithium ionaccu. Die voorziet Defensievoertuigen van groot elektrisch vermogen);
  • Toeps (20-voets sanitaircontainer die minimaal water verbruikt en water recycled);
  • HyET (direct waterstofgas maken met zonnepanelen en water. Dat onder hoge druk opslaan voor de soldaat);
  • Suncycle Technology BV (systeem voor hoogrendement energieopwekking met behulp van zonlicht).

Operationele Energie Strategie

Tijdens een voorlichting in juli informeerden Defensiespecialisten 30 bedrijven wat er bij de krijgsmacht leeft op het gebied van duurzame energie. Leidraad was de Operationele Energie Strategie van Defensie die dit voorjaar aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Bekijk hier een filmpje over de werking van Kitepower

Bron: Defensie

Lees ook: Genomineerden Jan Terlouw Innovatieprijs 2016 in beeld