Verplicht energielabel C laat kantooreigenaren investeren in installaties

Verplicht energielabel C laat kantooreigenaren investeren in installaties

Minister Blok wil dat er vanaf 2023 in Nederland geen enkel kantoor meer is met een slechter label dan energielabel C. Dat betekent dat kantooreigenaren moeten gaan investeren in energiebesparende maatregelen.

Persbericht – Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen vanaf 2023 niet meer gebruikt worden. Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer. De eigenaren hebben dus nog de tijd hun kantoren zuiniger te maken. De investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten. Voor heel kleine kantoren en monumentale panden geldt nog een uitzondering.

Zonder bouwkundige ingrepen

Kantoren met een label D, E of F kunnen zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden om energielabel C te halen. Aanpassingen aan installaties (bijv. verlichting) zijn al voldoende. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig.  Uit een onderzoek van RVO.nl onder koploperprojecten blijkt dat het energielabel A al te behalen valt met gangbare energiebesparingstechnieken als HR++ beglazing, vloer- en gevelisolatie en energiezuinige verlichting.

De maatregel levert vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op. Dat blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) samen met ECN.  De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.

De verplichting voor (minstens) energielabel C geldt alleen voor kantoren. Wel komt er een onderzoek naar de mogelijkheden in andere gebouwen (winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen, musea etc.).

Lees hier de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer.

Het hele persbericht is te lezen op Energieoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid