TenneT voegt batterijen toe aan balanceringsmarkt via blockchain

TenneT voegt batterijen toe aan balanceringsmarkt via blockchain

TenneT en Vandebron gaan samenwerken om gedecentraliseerde batterijen via blockchain toe te voegen aan de balanceringsmarkt. Met behulp van IBM, die de software ontwikkelt, begint deze zomer de proef. Batterijen van elektrische auto’s kunnen zo bijdragen aan een stabiele energievoorziening.

De elektriciteitsvoorziening wordt tegenwoordig aanzienlijk beïnvloed door het weer. Hierdoor kunnen er fluctuaties optreden in de netspanning. TenneT wil voorkomen dat het veel geld moet betalen om deze schommelingen te stabiliseren. Het balanceringsnetwerk wordt momenteel veelal beheerd door grotere partijen, waarin weinig flexibiliteit zit. Samen met duurzame energieleverancier Vandebron wil TenneT gedecentraliseerde batterijen beschikbaar maken om de leveringszekerheid van stroom te kunnen garanderen op een flexibele manier.

Blockchain

De batterijen van particuliere gebruikers van Vandebron worden via blockchaintechnologie aan de markt  toegevoegd. Het open source Hyperledger systeem biedt een overzichtelijk en transparant overzicht van alle potentiële stroomleveranciers. Via blockchain worden dus veel kleinschalige batterijen toegevoegd aan de reguliere balanceringssystemen. Om te bepalen welke klanten van Vandebron, die hiervoor een vergoeding krijgen, vermogen afstaan voor de balanshandhaving, worden er speciale algoritmes ontwikkeld. Door het gedrag en de voorkeuren van de klanten in het systeem te verwerken, worden er geen concessies gedaan op het gewenste gebruik van de auto.

Deze zomer worden de gegevens van ongeveer tweehonderd klanten van Vandebron gekoppeld aan de balanceringsmarkt. Elke vier seconden geeft het bedrijf een seintje aan TenneT over de hoeveelheid capaciteit die beschikbaar is. TenneT geeft op zijn beurt een signaal door tijdens de laadsessie te starten of stoppen met laden. Ben Voorhorst, operationeel directeur van TenneT, spreekt in het NRC over de toekomst: ‘Het bij elkaar brengen van grote hoeveelheden kleine productie is de toekomst.’ Daarnaast wordt benadrukt hoe de proef de energietransitie en digitalisering samenbrengt.

Als de pilot succesvol is, zullen ook andere partijen uitgenodigd worden om bij te dragen aan een flexibele en duurzame balanceringsmarkt. Ook in Duitsland begint TenneT een soortgelijke proef. Hier wordt er samen met Sonnen eServives getest met de batterijen van zonnepanelen.