Jan Terlouw Innovatieprijs 2017

Jan Terlouw Innovatieprijs 2017

Innovatieve duurzame ondernemers kunnen zich tot 12 augustus 2017 aanmelden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017. Deze jaarlijkse prijs is door Stichting Kiemt in 2011 in het leven geroepen om (duurzame) innovaties en nieuwe bedrijvigheid in Oost-Nederland een extra impuls te geven.

De Jan Terlouw Innovatieprijs richt zich op bewezen excellentie, als erkenning voor ondernemers die succesvol zijn in het ontwikkelen van innovaties. Ondernemers die hun innovatie tussen 2015 tot heden in de markt hebben geïntroduceerd, of dit op korte termijn zullen doen, komen in aanmerking. De hoofdprijs omvat 10.000 euro prijzengeld en ruime media-aandacht.

“Het is zeer eervol voor me dat mijn naam aan de innovatieprijs is verbonden. We zullen de eerste helft van deze eeuw moeten leren duurzaam te handelen. Daar is een gezamenlijke inspanning van wetenschap/technologie, bedrijfsleven, consumenten en politiek voor nodig. Ik hoop en vertrouw dat het instellen van de prijs daar een positieve bijdrage aan zal leveren. Laat het zijn als een sneeuwbal, die groeit naarmate hij verder rolt.” – Jan Terlouw

Naast deze hoofdprijs is er een ambitieprijs. Deze prijs is bedoeld als aanmoediging, gericht op start-ups en klein MKB (max. 10 werknemers) die werken aan de ontwikkeling van duurzame innovaties, maar die nog in een vroegere fase van ontwikkeling zitten. De ambitieprijs omvat 5.000 euro prijzengeld, 5 dagen advies en ondersteuning door Kiemt en huisvesting voor de start-up.

De criteria

Er is een aantal selectiecriteria om voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017 in aanmerking te komen. Zo moet het gaan om een (letterlijk) tastbare innovatie op het terrein van Energie- en Milieutechnologie, Biobased Economy of Circulaire Economie. De (huidige en potentiële) economische waarde die de innovatie vertegenwoordigt staat centraal bij beide prijzen. De onderneming moet in de regio Oost-Nederland gevestigd zijn en de ontwikkeling van de innovatie moet daar ook (deels) plaatsvinden. Een innovatie mag niet eerder genomineerd zijn voor deze prijs.

Beoordeling en uitreiking

Uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017 vindt plaats tijdens de GreenTech Week 2017. De genomineerden worden eind augustus bekend gemaakt. Tijdens het najaarscongres van Kiemt maakt het expertcomité de winnaars bekend. Het beoordelende expertcomité bestaat uit vier  vertegenwoordigers van (hoofd)participanten uit het Kiemt netwerk onder voorzitterschap van Jan Terlouw. Alle nominaties worden door een expertcomité beoordeeld op de volgende criteria:

  • de mate van innovativiteit
  • de mate van duurzaamheid (bijvoorbeeld CO2-reductie of hergebruik grondstoffen)
  • de (huidige en potentiële) economische waarde
  • de kwaliteiten die de ondernemer(s) in het innovatietraject (hebben) laten zien
  • bij de ambitieprijs wordt tevens gekeken naar het stappenplan tot marktintroductie van de innovatie.

 

Inschrijfprocedure

Aanmelden kan hier. Dit kan tot 12 augustus 2017. De inschrijfprocedure is als volgt weergegeven:

  • Deelnemer schrijft zich in door inschrijfformulier geheel in te vullen en de gevraagde informatie te uploaden.
  • Het programmamanagement van Kiemt screent op de algemene criteria voor deelname.
  • Eind augustus 2017 worden de genomineerden bekend gemaakt.
  • Van de genomineerden worden filmpjes gemaakt. Die worden in de aanloop naar en tijdens de Green Tech Week 2017 vertoond en openbaar gemaakt.
  • Tijdens het najaarscongres van Kiemt maakt het expertcomité de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs bekend.

 

Bron: Kiempt

Beeld 266px-Jan_terlouw - Edited: Kiempt / Kiempt