Eneco gaat voor marktleiderschap met zonne-energieactie Zon & Zeker

Eneco gaat voor marktleiderschap met zonne-energieactie Zon & Zeker

Energiebedrijf Eneco lanceert vandaag de actie Zon & Zeker, waarmee het marktleider wil worden op de consumentenmarkt voor zonnepanelen. Eneco is het eerste grote energiebedrijf die de zonnestroommarkt met een dergelijke consumentenactie gaat betreden. Voor de eerste drie maanden na de lancering wil het in ieder geval 1500 klanten bereiken. Eneco werkt daarvoor samen met het installatie – en adviesbedrijf Zon-IQ, waarin Eneco een belang heeft genomen van 25 procent. Martijn Verbeek, manager duurzame innovatie bij Eneco, licht de actie toe voor Energiebusiness. Verbeek: “Onze ambitie gaat verder dan de eerste 1500 klanten. We gaan in ieder geval voor het marktleiderschap op de zonne-energiemarkt”.

Hoe ziet de opzet van de Zon & Zeker actie eruit?
Verbeek: “De insteek van de actie is maatwerk. Geen dak is hetzelfde. Klanten van Eneco kunnen op de website www.eneco.nl/zon een daktest doen. Op basis van de test krijgt de klant advies hoeveel zonnepanelen geschikt zijn, wat de opbrengst hiervan is op jaarbasis en tegen welke prijs. Vervolgens neemt een verkoopadviseur de werkelijke situatie bij de klant op. Na acceptatie van de definitie offerte wordt de installatie in gang gezet. Binnen vier tot zes weken wordt het systeem dan geïnstalleerd”.

Jullie hebben een belang van 25 procent genomen in het installatie – en adviesbedrijf Zon-IQ. Wat wordt de rolverdeling tijdens deze actie?
Verbeek: “Eneco Retail bedient de klant en stuurt de geïnteresseerde klant naar Zon-IQ. Zon IQ is er heel goed in om het proces van geïnteresseerde klanten naar geïnstalleerde zonnepanelen op het dak te begeleiden. Eneco Installatiebedrijven treedt op als installateur. De klant gaat het contract aan met Eneco en Zon-IQ werkt onder de naam Eneco. De klant kan via een mobiele applicatie (‘app’) of via een website de prestaties van het systeem monitoren. Wij kunnen aan de achterkant ook de prestaties van de systemen monitoren en eventueel ingrijpen als ze niet optimaal presteren”.

Jullie gaan op afstand de prestaties monitoren. Wordt de monitoring nog geïntegreerd met het nieuwe product Eneco Toon?
Verbeek: “Het wordt in de eerste fase nog niet geïntegreerd met Eneco Toon. De eerste Toons worden begin mei geleverd. We zijn bezig met de uitbreiding van de functionaliteiten van Toon, waaronder een monitoringsfunctie om de prestaties van de zonnepanelen te zien. De uitrol daarvan zal pas na de zomer gaan plaatsvinden. Voor die tijd wordt de monitoring geregeld via het systeem van Zon-IQ, waarop Eneco Toon kan worden geïntegreerd”.

Wat voor zonnepaneelpakketten gaan jullie aanbieden?
Verbeek: “We hebben een aantal standaardpakketten samengesteld uit zes tot dertig zonnepanelen (pakketten van 6,9,12,15,18, 20 en 30 zonnepanelen). Stel dat dertien zonnepanelen in een situatie beter geschikt zijn, dan is dat mogelijk. De fabrikant van de zonnepanelen is het Chinese CSUN. Elk paneel is ‘state of the art’ en heeft een vermogen van 240 wattpiek. De verschillende soorten omvormer, afhankelijk van het systeem, worden geleverd door SMA. De prijsstelling voor zes panelen op een schuin dak is 4800 euro en voor 12 panelen op een schuin dak 7950 euro. Deze bedragen zijn inclusief BTW, Zon & Zeker garantie, het energiedashboard en monitoring op afstand”.
Omgerekend betaalt de consument bij zes panelen omgerekend 3,33 euro per wattpiek inclusief bovengenoemde diensten. Bij 12 panelen is het 2,76 euro per wattpiek.

Wat zijn de redenen geweest om te kiezen voor CSUN?
Verbeek: “We zien CSUN als een A-merk. CSUN is voor ons een heel betrouwbare en grote leverancier met een enorme productiecapaciteit. We gaan niet in zee met een partij met een te kleine productiecapaciteit en beperkte middelen. We kunnen ons niet veroorloven om met een partij in zee te gaan die failliet gaat. CSUN voldoet aan de strenge kwaliteitscriteria waarmee Eneco werkt. Dan gaat het om kwaliteit en kwaliteitscontrole van de zonnepanelen, milieunormen, duurzaamheid in de keten en de productie – en arbeidsomstandigheden. We hebben agenten in China die de leveranciers ter plekke controleren”.

Waaruit bestaat de garantie van Zon & Zeker?
“Op de pakketten zit een Zon & Zeker garantie van tien jaar. Stel dat na vier jaar de bliksem inslaat, dan wordt het systeem kosteloos vervangen. Dat betekent geen arbeidskosten en voorrijkosten die in rekening worden gebracht. Dat is verschil met een garantie van de doorsnee leverancier. Daarnaast zit er achttien maanden garantie op de installatie zelf. Ook garanderen we dat een klant na acceptatie van de offerte het systeem binnen vier tot zes weken is geïnstalleerd. Daarnaast kunnen we met het monitoringsysteem op afstand proactief contact opnemen met de klant als een systeem niet het verwachte rendement behaalt.”

Wat zijn de ambities van Zon & Zeker?
Verbeek: “We hebben al zonnepanelen op voorraad waarmee we direct 1500 klanten kunnen bedienen.  Voor het komende kwartaal zetten we de actie in de markt als een op=op actie. Op het moment dat het storm loopt, gaan we kijken of we Zon & Zeker propositie kunnen voortzetten. De ambitie is wel hoger dan 1500 klanten, want we willen marktleider worden op de zonne-energiemarkt. Het doel is eerst 1500 klanten te bereiken, omdat we willen voorkomen dat we met onnodige voorraden blijven zitten. We hebben een model ontwikkeld waarbij we geen voorraden hoeven aan te leggen en dat we een levertijd kunnen garanderen van vier tot zes weken”.

Er zijn ook klanten die hun keuze laten afhangen van de prijs en niet zozeer voor service?
Verbeek: “Die zijn er absoluut. Maar op basis van marktonderzoek weten we dat er een grote groep klanten is die liever meer betaalt en daarmee de zekerheid heeft dat het systeem optimaal functioneert. Als je tegen een dumpprijs zonnepanelen koopt, weet je niet of deze gecontroleerd zijn op defecten tijdens de verscheping, bezorging en installatie. Van de 1,8 miljoen klanten van Eneco weten we hoeveel klanten openstaan voor zonne-energie. Binnen Nederland zijn er 1 miljoen huizenbezitters met een geschikt dak die potentieel interesse hebben. Binnen ons werkgebied in de Randstad zijn dat er potentieel honderdduizenden. Maar we installeren de panelen ook bij klanten die elders in Nederland wonen.”

Dashboard

Hieronder een impressie van het dashboard waarop de klant de energieopwekking – en opbrengsten kan monitoren.