Eneco neemt 25 procent belang in Zon-IQ

Eneco neemt 25 procent belang in Zon-IQ

Energiebedrijf Eneco heeft een aandeel van 25 procent verworven in de start-up Zon-IQ. De start-up gaat Eneco als installatieadviseur en procesmanager bijstaan bij de Zon & Zeker-actie, die Eneco-klanten moet gaan helpen te overstappen op zonnestroom. Martijn Verbeek, manager duurzame innovatie bij Eneco licht het nieuws toe.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om een belang te nemen in Zon-IQ?
Verbeek: “Zon IQ is voor ons de partij die voor ons snelheid, innovatie en efficiëntie in het proces kan brengen. Eneco heeft een klantenbasis van 1,8 miljoen mensen. Zon IQ is heel goed in het proces van geïnteresseerde klanten naar geïnstalleerde zonnepanelen op het dak. Zon-IQ kan in tegenstelling tot haar concurrentie veel vernieuwender en sneller manoeuvreren en veel efficiënter opereren. We geven Zon-IQ de schaalgrootte en zij geven ons de wendbaarheid en innovatie van een kleine partij”.

Toch zijn er ook andere partijen actief die mogelijk interessant waren?
Verbeek: “Zon-IQ pakt het anders dan traditionele installateurs. Als je kijkt naar de industrie van de zonne-energie, dan gaat deze nog heel traditioneel te werk. Er wordt nog heel erg vanuit de techniek en het product gedacht. Bij de zienswijze van Zon-IQ draait het om de klant en de klanttevredenheid, snelheid en waarmaken wat je belooft en de ‘ultieme klantervaring’. Dat klinkt misschien gek, maar uiteindelijk draait het erom dat de monteur nog even gaat stofzuigen nadat hij de omvormer heeft geïnstalleerd.”.

Waren er nog andere partijen in gesprek?
Verbeek: “Binnen Eneco is er een eigen ‘business-unit’ Solar, Bio en Hydro, maar deze is meer gericht op de business-to-business markt. We hebben kennis van de markt en weten welke partijen er actief. Zon-IQ bestaat uit ondernemers met een goede ‘track record’ en die een goed verhaal hebben. We hebben dus geen uitgebreid ‘merger & acquisition’ traject doorlopen met verschillende partijen. We hadden namelijk ook veel zonne-energiekennis in huis. We stonden voor de keuze om of onze eigen afdeling intern uit te bouwen of te kiezen voor Zon-IQ. We hebben gekozen voor ondernemerschap buitenshuis. Dat helpt ons ook om snelheid te creëren en te innoveren”.

Eneco kan geen uitspraken doen welk bedrag er met de transactie is gemoeid. Eneco heeft een belang van 25 procent. De vier oprichters van Zon-IQ, Jacques van Seeters, Leon Harrewyn, Berend Olde Rikkert en Filip van Zon, behouden samen een belang van 75 procent.

Morgen volgt een interview met Zon-IQ oprichter Jacques van Seeters. Eerder is Berend Olde Rikkert van het bedrijf geïnterviewd over de strategie van Zon-IQ.