Google slaat thermische energie op voor datacenter in Taiwan

Google slaat thermische energie op voor datacenter in Taiwan

Techbedrijf Google gaat een datacenter in Taiwan bouwen die vijftig procent minder energie verbruikt dan een gangbare datacenter. Het gebouw wordt gekoeld via een thermisch opslagsysteem, een techniek die nog niet veelvuldig wordt toegepast in de markt.

Thermisch opslagsysteem

Binnen het datacenter wordt ’s nachts, bij een daltarief, grote hoeveelheden water gekoeld en in een geisoleerde tank opgeslagen. Overdag wordt het gekoelde water met een pomp door het datacenter verspreid om het gebouw te koelen. Het is het eerste datacenter van Google dat op deze manier gekoeld wordt. Een datacenter in Finland wordt met zeewater gekoeld. In de Amerikaanse staat Georgia staat een datacenter die afvalwater recycled naar gekoeld water.

Stijgende prijzen

Voor de zoekgigant is deze manier van koelen aantrekkelijk omdat de elektriciteitsprijzen in Taiwan relatief hoog zijn. Ook is een thermisch systeem een schonere manier om energie op te slaan dan met een batterij. Daniel Alegre (zie foto), president van Google Asia Pacific, motiveert de bouw: “De verwachte toename van de elektriciteitsprijzen hebben we meegenomen in onze afweging om in dit datacenter te investeren. We willen op een duurzame wijze ons energieverbruik minimaliseren”. Er gaan ook geruchten dat de regering van Taiwan de prijzen voor elektriciteit gaat verhogen. Daarbij zijn de zomers in Taiwan snikheet, dus is er meer energie nodig om de gebouwen adequaat te koelen.

Voorbeelden

Binnen de markt wordt de systemen nog niet veelvuldig gebruikt. In de VS zijn er voorbeelden bekend van het Phoenix ONE data center en een datacenter van Digital Realty Trust in Chicago. Een start-up als Ice Energy biedt eigenaren van datacenter haar ‘Ice Bear’ systeem aan.

Datacenters Google

Google breidt haar arsenaal van datacenters in Azie uit, een investering van zevenhonderd miljoen dollar (533 miljoen euro). Ze komen in Taiwan, Hongkong en Singapore te staan en worden naar verwachting in 2013 opgeleverd. Google heeft zes datacenters in de VS en twee in Europa.

Duurzame opwekking

Naast een efficiente gebruik van energie, investeert techbedrijf ook in duurzame energie-opwekking. Medio 2011 had Google 556 miljoen euro gepompt in duurzame projecten.

Bron: Gigaom / Business Week / Focus Taiwan