Bluerise maakt energie uit de oceaan rendabel

Bluerise maakt energie uit de oceaan rendabel

De start-up Bluerise gaat energie opwekken uit oceaanwater. Dat gebeurt via Ocean Thermal Energy Conversion (Otec), een relatief nieuwe techniek. Het eerste wapenfeit wordt een energiecentrale op Curaçao, die volgend jaar moet worden opgeleverd.

Start-up

Bluerise is voortgekomen uit Yes! Delft, een broedmachine voor nieuw talent van de TU Delft. Medio vorig jaar won het studententeam, bestaande uit Remi Blokker (CEO) en Berend Jan Kleute (CTO), Paul Dinnissen, Diego Acevedo (VP Business Development) de TU Delft Design Challenge. Als winnaar kunnen ze de OTEC-techniek gaat toepassen bij het Ocean Energy Ecopark op Curaçao. Bij dit testpark  voor energiewinning uit zee wordt koud water gebruikt voor koeling van de luchthaven.

OTEC-techniek

De techniek werkt volgens mede-oprichter Dinnissen als ‘een soort zonnepaneel’. Het water absorbeert zeventig procent van het zonlicht dat op aarde valt, waardoor het wateroppervlakte warmer is dan de diepere zeestromen. Door de temperatuurverschillen kan thermische energie worden opgewekt. Koud en warm water wordt opgepompt naar een centrale die het warmteverschil omzet in elektriciteit. De techniek kan worden ingezet op tropische zeeën, omdat de temperatuurverschillen daar groter zijn.

Investeringsronde

Het team gaat Curaçao het plan, dat technisch en economisch is onderbouwd, verder uitwerken. Zo is er een zeven kilometer lange waterpijp nodig voor het oppompen van het zeewater, een investering van vijftien miljoen dollar (11,5 miljoen euro). Ook zijn er ‘enkele tonnen’ nodig om de bedrijfsvoering draaiende te houden. Bluerise houdt hiervoor een investeringsronde. CEO Blokker benadrukt dat de bouw van de centrale uit kan: “Door OTEC techniek wordt er negentig procent bespaard op de energierekening. De besparingen op de airconditioning van het vliegveld maken de bouw ervan mogelijk en rendabel”. De bouw van de centrale moet volgend jaar af zijn. Op basis van dit project wordt bepaald of dit systeem grootschalig kan worden uitgerold.

Concurrerend alternatief

Ad van Wijk, professor Future Energy Systems aan de TU Delft zegt: “OTEC kan echt bijdragen een duurzame energieproductie, door het koude water van onze oceanen om te zetten in energie. Dit is een innovatief project en draagt bij aan de verdere ontwikkeling van deze techniek”. Volgens de oprichters kan de techniek op den duur een concurrerende energiebron worden voor fossiele brandstoffen, waarvan de prijs zal gaan toenemen. De beschikbaarheid van oceaanwater overstijgt namelijk de energiebehoefte van de wereldbevolking.

Kairos 50

Met het ontwerp kwam de start-up ook op de Kairos 50 van 2012 te staan, een lijst van de meest innovatieve start-ups wereldwijd. Het bedrijf, met de oprichters , , is ontstaan uit incubator Yes!Delft, de broedmachine van de TU Delft.

Bron: TU Delft / Het Financieele Dagblad