Video: Indonesië is geothermische kapitaalmijn voor het Westen

Video: Indonesië is geothermische kapitaalmijn voor het Westen

In de film ‘Tapping the Fire, Turning the Steam’, een productie van AgentschapNL en de Nederlandse ambassade in Indonesië, staat het potentieel van geothermie centraal. Er is aandacht voor geothermie centrales in Indonesië en Kenia en de glastuinbouw in Nederland. Uit de video blijkt dat het geothermisch vermogen van Indonesië volledig in Westerse handen is.

Geothermie in Indonesië

Indonesië herbergt 40 procent van alle geothermiebronnen in de wereld, wat neerkomt op een capaciteitsvermogen van 28.000 Megawatt. Ter vergelijking: in Nederland is het vermogen aan elektriciteit met alle beschikbare energiebronnen jaarlijks ongeveer 25.000 megawatt. Na de VS en de Filippijnen is Indonesië de derde producent van geothermie. Zes centrales wekken jaarlijks 1.200 megawatt aan energie op. Het aandeel in de elektriciteitsvoorziening is 3,7 procent. De huidige president Yudhoyono wil in 2014 veertig nieuwe geothermiecentrales gerealiseerd hebben met een totale vermogen van 4.000 megawatt. In 2025 moet dit gegroeid zijn naar 9.000 megawatt.

Chevron en Star Energy

Het Amerikaanse Chevron, de grootste producent van geothermie wereldwijd en het achtste grootste bedrijf ter wereld qua bruto omzet, exploiteert en bezit vier geothermie-velden in Indonesië. Het Britse Star Energy, na BP de grootste Britse oliemaatschappij, bezit een centrale in West-Java en wil medio 2013 een tweede veld realiseren. Hieronder een impressie van het geothermisch proces. Klik op het plaatje om te vergroten. 

Vraag over de lezer

Dit verhaal vertaald naar de Nederlandse situatie: moet een deel van onze energievoorziening in ‘Nederlandse’ handen blijven of maakt u dat niets uit welk bedrijf u energie levert, dat is nu eenmaal de realiteit van een globale economie?

Video van de Week

Bekijk de video (ca. 9 minuten)

Bron: AgentschapNL / Wikipedia / Chevron / Star Energy