Opinie: Dumping zonnepanelen?! Wie houdt hier wie voor de gek?

Opinie: Dumping zonnepanelen?! Wie houdt hier wie voor de gek?

Door Peter Desmet – Een grote schok ging afgelopen mei door de Chinese solar industrie. De Verenigde Staten besloten als reactie op vermeende Chinese dumpingpraktijken een fiks import tarief, variërend van 31 tot 250%, te gaan heffen op Chinese zonnepanelen.

Maar toen bleek dat dezelfde initiatiefnemer – het Duitse SolarWorld – die in Amerika de zaak aan het rollen had gebracht, een zelfde onderzoek in Europa had doen opstarten, werd men in China pas echt zenuwachtig. Met een totale marktgrootte van 2.65 GWp in 2011 is de Amerikaanse markt een belangrijke exportmarkt voor China, maar het is nog niets vergeleken met de Europese markt, in 2011 goed voor 22 GWp.

Wat is er aan de hand?
SolarWorld en 24 andere Europese producenten hebben zich in Europa verenigd onder de naam EU Prosun om hier eenzelfde import tarief als in Amerika te bewerkstelligen. Hun claim is dat Chinese panelen onder de kostprijs in Europa worden gedumpt en dat dit mogelijk is gemaakt door ongeoorloofde staatssteun.

Hun eerste eis kwam op 6 september toen EU Prosun een klacht indiende over Chinese dumping praktijken. Op 25 september leek de kou uit de lucht, toen China en Europa op een top in Brussel overeenkwamen geen protectionistische maatregelen te wensen. Op 26 september echter volgde de tweede claim van EU Prosun dat China ongeoorloofde staatssteun zou verstrekken aan Chinese zonnepanelenproducenten. Wat men in Brussel dan ook besloten heeft op 25 september, EU Prosun is duidelijk niet van plan het er bij te laten zitten.

Gestuurde planeconomie
Door de jaren heen is mij wel duidelijk geworden dat de Chinese overheid haar solar industrie steunt. China doet daar overigens ook niet geheimzinnig over. China steunt wel meer industrieën, we hebben hier immers te maken met een door de staat gestuurde planeconomie. De vijf jaren plannen zijn niet geheim. De steun, die vele vormen heeft en in de miljarden loopt, staat er gewoon in beschreven. Daar staat geen woord Chinees tussen….

Het zou mij dan ook verbazen als de uitkomst van het onderzoek van de Europese commissie zou zijn dat er géén sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Dat weten mijn Chinese partners ook en wellicht zijn ze daarom wel zo zenuwachtig?

Stukje van de puzzel
De solar industrie staat hierdoor zoals zo vaak weer eens in het centrum van de belangstelling. Dat staat het wel vaker, zeker bij de solar industrie zelf. Echter in dit geval is er wellicht meer aan de hand. Zonnepanelen zijn slechts een stukje van de puzzel.

In december 2011 introduceerde China een heffing op de import van Amerikaanse midden-segment voertuigen. De reden: vermeende Amerikaanse dumping en ongeoorloofde staatssteun voor Amerikaanse autofabrikanten. Naar mijn mening stelt dat de invoering van de Amerikanen van hun importtarief begin 2012 in een ander daglicht. Was het een overwinning van SolarWorld of kwam het de Amerikanen goed uit dat ze een stok hadden om mee terug te slaan?

Dan Europa
China voert een importtarief in op Amerikaanse auto’s eind 2011 en het Duitse Volkswagen rapporteert in het eerste kwartaal 2012 een record omzet in China. Het kan toeval zijn, maar dan is het wel érg toevallig. Je hoeft je dus ook niet echt meer af te vragen waarom Angela Merkel geen heil ziet in dit handelsdispuut. De solar industrie is best aardig maar economisch gezien is de auto industrie nog net iets aardiger.

The Alliance for Affordable Solar Energy
Naast de grote economische belangen heeft EU Prosun – voornamelijk fabrikanten – nog een tegenstander: De Europese solar groothandels, projectontwikkelaars en installateurs, verenigd in AFASE de “Alliance for Affordable Solar Energy”. EU Prosun bestaat uit 25 grotendeels anonieme leden, AFASE daarentegen heeft meer dan 125 leden. Allemaal openbaar genoemd op hun website. Nu de feed in -tarieven in heel Europa snel versoberen zijn de AFASE-leden gebaat bij lage prijzen om zo snel mogelijk concurrerend te worden met conventionele stroom. Iets waar de Europese consument overigens ook bij gebaat is.

Spagaat
Tenslotte zouden door een succes van EU Prosun ook de Europese regeringen in een rare spagaat terecht komen. In vrijwel heel Europa zijn de feed in-tarieven en subsidies drastisch gereduceerd in reactie op de prijsdalingen van zonnepanelen. Het zou een wonderlijke gang van zaken zijn als de EU nu een importheffing zouden invoeren die onherroepelijk de prijzen weer zouden doen stijgen. Enige lange termijn-visie is niet de sterkste kant van Europese regeringen, zeker niet als het op zonne-energie aankomt, maar het zou me toch minstens verbazen.

Een eeuwigheid
Al met al denk ik SolarWorld en z’n medestanders in Amerika een wind mee hadden die ze in Europa niet zullen aantreffen. Ik vertel mijn Chinese vrienden dan ook dat het wel los zal lopen.

Bovendien, het onderzoek van de Europese Commissie zal 15 maanden in beslag gaan nemen. 15 maanden is in de solar business een eeuwigheid. 15 maanden geleden waren het Amerikaanse First Solar, het Duitse SolarWorld en het Chinese Suntech nog de drie grootste en machtigste bedrijven in deze sector. Het waren bedrijven waar je misschien zaken mee mocht doen als je het heel lief vroeg. Nu is er van First Solar en Suntech niet veel meer over en moet SolarWorld zich met dit soort zaken bezighouden om te redden wat er te redden valt. Wie weet hoe de zonnepanelen-business er over 15 maanden uitziet?!

Peter Desmet is CEO bij Solar Clarity.

Lees hier een eerder opiniestuk van Desmet:
“Zonnestroom = economische groei”

Volg SolarClarity op Twitter.

Deze bijdrage is onderdeel van een content partnership tussen SolarClarity en EnergieBusiness.