Opinie: De Gucht tegen Chinese zonnepanelen of tegen Duurzame Energie?

Opinie: De Gucht tegen Chinese zonnepanelen of tegen Duurzame Energie?

Door Peter Desmet – Op 4 juni kondigde Eurocommissaris Karel de Gucht aan antidumping-importheffingen in te voeren op zonnepanelen uit China. Een meerderheid van de Europese landen, inclusief het economisch zo machtige Duitsland, had hier tegen gestemd en toch drukte hij zijn beslissing door. Was het een dappere tegendraadse beslissing om de arme noodlijdende Europese zonnepanelenproducenten te redden, of er zijn er wellicht meer zaken die meespelen in de context van De Gucht?

De conservatief De Gucht

De 59-jarige Karel de Gucht is een Vlaamse conservatieve politicus van de OpenVLD, de Vlaamse tegenhanger van de VVD. Al in 1980 werd hij op 26 jarige leeftijd lid van het Europees Parlement. Van 1994 tot 2009 was hij actief in de Belgische en Vlaamse politiek, om uiteindelijk terug te keren naar Brussel als EU Commissaris. Eerst van Ontwikkelings- en Humanitaire hulp en sinds 2010 verantwoordelijk voor Handel. De context waarin dit politieke zwaargewicht zich begeeft is een conservatieve, door lobbyisten bestookte wereld.

BusinessEurope

Wellicht de meest belangrijke van deze lobby-organisaties is BusinessEurope, de invloedrijke Europese overkoepelende organisatie van VNO-NCW en haar Europese tegenhangers. Een van hun voornaamste lobby boodschappen op dit moment is dat Europese producenten én dus de economische groei zwaar gehinderd worden door hoge elektriciteitsprijzen. Deze zouden veel hoger zijn dan in de VS en dat komt natuurlijk, u raadt het al: door de diverse Europese stimuleringsregelingen voor Duurzame Energie. Ook de oplossing laat zich niet heel moeilijk raden: steenkool en met name het heilige schaliegas.

De Vlaamse context

Bij de Vlaamse conservatief De Gucht landt die boodschap in een vruchtbare bodem. Vlaanderen heeft van 2008 tot halverwege 2012 een enorme zonnestroom-marktexplosie gekend die tot een gecumuleerd vermogen van meer dan 2 gigawatt heeft geleid. In het begin, toen de effecten van al die nieuwe elektriciteit op het net nog mee vielen, waren zonnepanelen ongekend populair én zonnestroom-ondernemers ware helden. Toen echter het gecumuleerde vermogen begon te groeien en elektriciteitsbedrijven begonnen te merken dat hun winsten door de overvloed van zonnestroom werden aangetast, was de euforie snel afgelopen.

‘Schurken met hun zonnepanelen’

Want ondanks dat de prijzen van elektriciteit in werkelijkheid daalden, werd de stimuleringsregeling aangegrepen om de consumentenprijzen te doen stijgen. En de schuld daarvan werd vakkundig weggelegd bij al die schurken met hun zonnepanelen. De publiek opinie keerde zich in hoog tempo zo radicaal dat het uiteindelijk een links progressieve minister was die de zonnepanelen subsidies afschafte. Moeilijk voor te stellen in Nederland: alsof Diederik Samson een einde zou maken aan de salderingsregel en heel de publieke opinie inclusief zijn eigen electoraat instemmend zou knikken.

Een vrindendienst

EU Prosun’s aanklacht tegen de goedkope Chinese zonnepanelen past dan ook perfect in het plaatje. Als EU commissaris van Handel heeft De Gucht niet veel invloed op het energiebeleid. Veel kan hij dan ook niet betekenen voor zijn vrinden van BusinessEurope en hun mantra “Duurzame Energie is Duur”. Ondanks dat hij dat gezien zijn context waarschijnlijk zelf ook gelooft. Dus als hij door de prijs van zonnepanelen drastisch omhoog te drijven, zonnestroom een hak kan zetten en zo zijn lobby vrinden tegemoet kan komen, zal hij het zeker niet nalaten.

De fossiele lobby als enige winnaar

Dat is de reden waarom ik zo’n fervent tegenstander ben van de antidumping-heffingen. Ik geloof direct dat de Europese fabrikanten oprecht strijden voor hun voortbestaan. Ik geloof ook zeker dat ze oprecht van mening zijn dat importheffingen goed zijn voor hun business. Ik heb daarover een andere evenzo oprechte mening en die heb ik de laatste tijd al veelvuldig laten horen. Maar bovendien denk ik dat EU Prosun zich bewust of onbewust laat misbruiken door een fossiele lobby die niets goeds in de zin heeft, niet met de Chinese zonnepaneelfabrikanten, maar ook niet met de Europese!

Everything’s better in America!

De invloed van BusinessEurope en haar leden was ook duidelijk zichtbaar op 16 april, toen het Europese CO2 handelssysteem door dezelfde EU werd lamgelegd. Ook toen was de mantra “Duurzame Energie is Duur”. Groepen als BusinessEurope met leden als VNO-NCW wijzen daarvoor graag naar Amerika. Dankzij het magische schaliegas is het daar zogezegd allemaal beter. Dat hier in Europa de Duitse economie de meest duurzame én de meest succesvolle is, wordt door deze vrinden van De Gucht volledig genegeerd.

Peter Desmet is CEO bij SolarClarity en mede-oprichter van Solarpro’s.

Lees hier een eerder opiniestuk van Desmet: “U wilt goedkope zonnestroom, de EU en EZ willen dat niet”

Volg SolarClarity op Twitter

Deze bijdrage is onderdeel van een content partnership tussen SolarClarity en EnergieBusiness.