Henk Daalder: “Nederlands windpark Gemini is buitenlands speeltje”

Henk Daalder: “Nederlands windpark Gemini is buitenlands speeltje”

Door Henk Daalder – Windpark Gemini voelt aan alsof je een brief van British Gas krijgt: ‘Uw land moet duurzaam worden, daarom komen we op uw dak zonnepanelen leggen, U hoeft alleen maar de stroom te kopen, van uw eigen dak’. Het probleem is dat het windpark vooral met buitenlands geld wordt gebouwd. Dat zal tot gevolg hebben dat we straks niet onze stroom kopen, maar stroom waar buitenlandse bedrijven aan verdienen.

Cijfers windpark Gemini

Het windpark Gemini gaat ca 2.8 miljard kosten, om te bouwen, incl. de windmolens, exclusief de kabel. De aandeelhouders zijn nu bekend:

  • Een Canadees investeringsbedrijf, Northland Power, 55 procent
  • Siemens levert de windmolens, en wordt voor 20 procent aandeelhouder
  • Van Oord gaat het windpark bouwen, en wordt voor 10 procent aandeelhouder
  • Gemeentelijk energiebedrijf HVC is de enige oorspronkelijke aandeelhouder, voor 10 procent
  • Typhoon Offshore, net zo’ n bedrijf als Northland Power, krijgt 5 procent

Spaargeld

Samen brengen zij 16 procent van de bouwkosten in, de rest wordt geleend van ‘internationale banken’. Die gaan er dus ook aan verdienen. De ECB heeft 500 miljoen euro ter beschikking gesteld, als zekerheid voor de andere financiers. Waarom is er geen Nederlandse instantie die voldoende zekerheid biedt voor Nederlandse investeerders?
De regering geeft al 4.5 miljard euro subsidie. Met wat eerlijker condities, kunnen Nederlanders ook hun spaargeld gebruiken om zo’n windpark te betalen, in ruil voor de stroom.

VOC-mentaliteit

Wie houdt dat tegen? Waar is onze VOC mentaliteit gebleven? Slechts 35 procent van dit windpark is in handen van Nederlandse bedrijven, dus verdwijnt op een of andere manier minstens 65 procent van het voordeel naar het buitenland. Alsof we op technisch en financieel gebied een ontwikkelingsland zijn.

Onverstandig bestuur

Ik vind dat onverstandig bestuur. Als je Russisch aardgas of Amerikaanse steenkool moet inkopen, dan is het begrijpelijk dat de winst uit energie naar dergelijke buitenlandse leveranciers gaat.
Maar hier gaat het om lokaal beschikbare energie, die moeten we op eigen kracht kunnen winnen. Toch zijn kennelijk de condities zodanig dat de winst toch naar het buitenland vloeit.

SDE subsidie

Er is 4,5 miljard euro door burgers betaalde SDE subsidie, waarvan dus minstens 65 procent naar het buitenland vloeit. Ook de ‘financiering door buitenlandse banken’ is niet gratis, dus daar gaat ook een deel van die 4.5 miljard euro naar toe.
Bouwer van Oord krijgt wel cash, de bouw kost 1.3 miljard, maar daar moeten ze dan ook voor werken.

Energieakkoord

In het SER Energieakkoord staan plannen om nog eens 4500 MW te bouwen, laat die iets goedkoper zijn, dan nog kost het ongeveer 20 miljard euro. Als het rendement daarvan naar buitenlandse bedrijven gaat, in plaats vsan naar de Nederlandse samenleving, hebben we weer extra bezuinigingen nodig. Terwijl we in ons land geld genoeg hebben.
Welke condities moet de regering verbeteren, zodat we gratis wind met voordeel voor onszelf kunnen benutten?

Henk Daalder is elektrotechnisch ingenieur, parttime docent windenergie bij Helicon MBO Green Engineering en initiatiefnemer van Pak de Wind. Deze blog is eerder gepubliceerd op DuurzameBrabanders.nl.