Opinie Peter Desmet: Zeg ik zonnepanelen, dan zegt u subsidie

Opinie Peter Desmet: Zeg ik zonnepanelen, dan zegt u subsidie

Door Peter Desmet – Begin augustus was het zover: het subsidiebudget voor zonnepanelen was op. Oh rampspoed, ach en wee! Van diverse kanten zie ik dat de markt, zowel installateurs, consumenten als lokale overheden het daar toch maar moeilijk mee hebben.

Zonnestroom = goedkopere stroom

Zonnepanelen leveren stroom die goedkoper is dan stroom van het net. Dat doen ze al sinds eind 2011 door de enorme prijsdalingen van de afgelopen jaren. Sterker nog: dat deden ze al voor de invoering van de subsidie op zonnepanelen per 1 juli 2012. In januari van 2012 berekende Natuur & Milieu ons immers al de eerste keer voor dat stroom van zonnepanelen voor particulieren goedkoper was dan die van de energiebedrijven. Sterker nog: vóór de invoering van de Kunduz-subsidie leek dat kwartje ook te zijn vallen in de Nederlandse markt.

Lagere prijs per wattpiek

En niet zo verbazingwekkend dat dat kwartje viel! Natuur en Milieu berekende het afgelopen augustus nogmaals: zonnepanelen genereren bij particulieren stroom voor zo’n € 0,16 per Wp. Hier en nu. Ik denk dat die berekende € 0,16 nog te hoog is, maar dat is niet eens relevant. De kostprijs van 1 kWh zonnestroom ligt beduidend onder die van 1 kWh groen gewassen grijze stroom (± € 0,23 / kWh). Bovendien ligt die prijs van 1 kWh zonnestroom voor 25 jaar vast. Hij is immers alleen afhankelijk van de investering, er zijn geen noemenswaardige bijkomende jaarlijkse kosten.

Energiemarkt op zijn kop

Als ik nu een energie maatschappij zou zijn en stroomcontracten zou verkopen waarbij de kWh prijs 30% lager zouden liggen dan de gemiddelde concurrent, ik deze prijs gegarandeerd 25 jaar vast zou zetten én ik zou garanderen dat de stroom zélfs zonder sjoemelen echt groen is, zou ik de energiemarkt op z’n kop zetten! Of als ik een spaarbank zou beginnen en ik zou een rendement op het ingelegde spaargeld  bieden van 11% voor wederom 25 jaar vast, in plaats van de huidige gangbare 1,8%, dan zou ik een schok in bankenland veroorzaken waarbij de kredietcrisis van 2008 zou verbleken!

“Zonnepanelen = subsidie”

Maar helaas, al mijn mooie businessplannen voor een groene energiemaatschappij annex groene  spaarbank kunnen de kast in. Wordt niet wat. Kansloos. Want het gaat immers over zonnepanelen en als ik zonnepanelen zeg, zegt u subsidie.

Energieakkoord

Laten we nu voor eens en voor altijd afrekenen met deze Pavlov reactie. Zonnepanelen zijn zonder subsidie hartstikke rendabel! Subsidie is leuk voor even, maar we weten in Nederland dat het altijd om potjes gaat die opraken. Bovendien weten we dat zolang duurzame energiebronnen worden geassocieerd met subsidie, ze nooit voor vol zullen worden aangezien. Met subsidie is het wachten op de eerste fossielofiel die roept dat zonnepanelen niet draaien op zon, maar op subsidie. Ook in het Energieakkoord speelt zonne-energie wederom nauwelijks een rol: “te kleinschalig, niet efficiënt genoeg, te veel subsidiebehoefte,…” Allemaal diepgewortelde misvattingen waar we nu toch eens echt vanaf moeten.

Op eigen benen staan

Het is over, voorbij, opperdepop. Den Haag heeft nadrukkelijk aangegeven dat er geen nieuwe subsidieronde voor particulieren komt. Dus installateurs haal die subsidieverhalen van jullie websites en gemeenten hou op met speculeren over nieuwe potjes. We kunnen op eigen benen staan, dus laten we dat ook doen!

€ 10.000 besparen, wie wil dat niet?

En ik ben geen consumentenmarketeer, maar ik kan me toch niet voorstellen dat ik bij Henk en Ingrid ’s avonds aan de keukentafel een verkoopgesprek zit te houden voor zonnepanelen en dat ik dan met het schaamrood op de kaken zou zeggen: “helaas… u krijgt geen € 650,– subsidie…, ik kan u slechts een besparing van meer dan € 10.000 op uw toekomstige energierekening bieden. Zal ik zelf maar gaan of schopt u mij het huis uit?”

Peter Desmet is CEO bij SolarClarity en mede-oprichter van Solarpro’s.

Lees hier een eerder opiniestuk van Desmet: “De Gucht tegen Chinese zonnepanelen of tegen duurzame energie?”

Volg SolarClarity op Twitter

Deze bijdrage is onderdeel van een content partnership tussen SolarClarity en EnergieBusiness.