Deze zoutbatterij maakt energieopslag goedkoper

Deze zoutbatterij maakt energieopslag goedkoper

We gebruiken ze in onze laptops en onze (elektrische) auto’s, maar er komt een tijd dat er een mini-accu naast je omvormer hangt. Maar het opslaan van (duurzame) energie is nog steeds een dure aangelegenheid met een gemiddelde prijs rond de 500 dollar per kWh. Vooral in de VS zijn er de nodige start-ups actief die dit prijsniveau aan het uitdagen zijn. Durfinvesteerders ruiken deze kansen ook. Zo gaf Microsoft-oprichter Bill Gates al in 2010 toe in minstens 5 start-ups te investeren die efficiëntere batterij- en accu technologieën aan het ontwikkelen zijn. Een van deze bedrijven is Aquion Energy, die naar eigen zeggen zoutbatterijen levert voor 250 dollar per kWh, een stuk lager dan de gangbare prijs voor energie-opslag, die volgens experts rond de 500 dollar per kWh ligt.

Durfkapitaal

Aquion Energy, opgericht in 2007, begon het nieuwe jaar goed. Het kreeg deze maand 20 miljoen dollar aan extra durfkapitaal van onder meer Bill Gates, Tao Invest, Kleiner Perkins en Foundation Capital. In april 2013 werd al 35 miljoen dollar toegezegd. In totaal heeft de start-up maar liefst 100 miljoen dollar aan vers kapitaal opgehaald. Dit geld is onder meer gebruikt voor het verder uitontwikkelen van hun prototype en het bouwen van een fabriek. Medio 2014 moet het prototype op de markt verschijnen. Eind 2015 moeten er minstens 400 banen gecreëerd zijn.

Zoutbatterij

Om welke technologie gaat het? Aquion Energy heeft een zoutbatterij ontwikkeld die gebruik maakt van zout en water, grondstoffen die relatief goedkoop en in overvloede aanwezig zijn. De zoutbatterij bestaat uit een koolstof anode en een kathode op natrium-basis. Een op water gebaseerde elektrolyt verzendt ionen tussen de twee elektroden tijdens het laden en ontladen.
Het ontwerp van de zoutbatterij is modulair, waardoor de hoeveelheid opslagruimte is aan te passen naar behoefte. Potentiële afnemers van de zoutbatterij zijn netbeheerders en nutsbedrijven die hun klanten de batterij als dienst of product willen aanbieden.
s10-battery-stack_teaser_1

Siemens

Het Duitse technologieconcern Siemens heeft al een aantal prototypes gekocht om deze te testen met hun omvormertechnologie. Aquion Energy hoopt dat een grote partij zoals Siemens de technologie gaat omarmen en aan gaat bieden aan haar klanten, zoals ontwikkelaars van zonneparken.

Speelveld

Andere bedrijven die in hetzelfde speelveld actief zijn: Eos Energy Storage (die ook op water gebaseerde batterij ontwikkelt en een prijs claimt van 160 dollar per kWh) en de bedrijven Primus Power, EnerVault en Imergy Power. Laatstgenoemde start-ups ontwikkelen zogenaamde ‘flow’ batterijen, die elektrolyten laten circuleren om energie op te slaan.


Bronnen: Gigaom / Greentechmedia
Foto’s: Aquion Energy