Deze 10 bedrijven willen cashen met energieopslag

Deze 10 bedrijven willen cashen met energieopslag

Idealiter ligt het moment van duurzame opwek en verbruik zo dicht mogelijk bij elkaar. De werkelijkheid is anders. Energieopslag leidt tot minder verspilling en wordt door velen gezien als de volgende, logische stap van de energietransitie. De Amerikaanse blog Greenbiz heeft een aantal veelbelovende ontwikkelingen op een rij gezet die de opslagtechnologie minder duur maken.

Energieopslag

Volgens Greenbiz wijzen deze veelal Amerikaanse bedrijven de weg voor de industrie. Hieronder zitten energiebedrijven, leveranciers van batterijen, vastgoedeigenaren en omvormer producenten.

1. Aquion Energy
Aquion Energy, een spin-off van de Carnegie Mellon University, heeft een batterij ontwikkeld die gebruik maakt van zout en water, grondstoffen die relatief goedkoop en (nog) in overvloede aanwezig zijn.
Voordelen: het is een modulair ontwerp, waardoor de hoeveelheid opslagruimte is aan te passen naar behoefte. De batterij is ook minder vervuilend en heeft minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld loodzuur batterijen.
Potentiële klanten: netbeheerders en nutsbedrijven.
Opgehaalde investering: in totaal 100 miljoen dollar van o.a. Bill Gates.
Samenwerkingen: Siemens, ABB en Outback Power Systems.

2. General Electric
General Electric heeft een apart bedrijfsonderdeel dat zich volledig richt op energieopslagtechnologie. In dit geval batterijen van sodium en nikkel. De techreus heeft in de staat New York voor meer dan 100 miljoen dollar een fabriek van natrium -, nikkel en chloridebatterijen neergezet. GE zet de technologie onder de naam Durathon Battery in de markt.
Er wordt ook geld gestoken in start-ups zoals het Amerikaanse Stem en het Britse Highview Power. In 2020 moet er 1 miljard dollar aan inkomsten uit al deze opslagactiviteiten vloeien.

3. Green Charge Networks
Doordat bedrijven ook betalen voor hun piekbelasting op het stroomnet, dalen de energielasten nauwelijks. Green Charge Networks, een start-up uit Californië, wil met haar lithium – ion – batterij hier verandering in brengen. Door energie op te slaan, moet de piekvraag dalen. Ze zetten haar product als een Energy Service Company (ESCo) in de markt. Dit betekent dat een afnemer per kilowatt afrekent. De oplossing kan tot 500 kilowatt aan. Het bedrijf heeft al meer dan 20 installaties in Californië en New York gerealiseerd.

4. LG Chem
LG Chem, een dochterbedrijf van het Zuid-Koreaanse LG, is producent van lithium – ion batterijen voor stationaire toepassingen. Bekende afnemer is bijvoorbeeld de Duitse omvormerfabrikant SMA waarvan de ion batterij het hart vormt van de nieuwe Sunny Boy Smart Energy Home Manager. Concurrenten van LG zijn onder meer Samsung, Sony, BYD, Johnson Controls en Panasonic.

5. NEC Corporation
Het Japanse NEC claimt door de overname van A123 Energy Solutions  – voor ongeveer 100 miljoen dollar – de grootste fabrikant van lithium-ion batterijen te zijn. A123 Energy Solutions heeft in de VS al meer 110 MW aan opslagsystemen gerealiseerd voor o.a. de energiebedrijven AES, Southern California Edison en turbinefabrikant Vestas. Vanaf juni wil de joint venture onder de naam
NEC Energy Solutions de markt gaan veroveren.

6. NRG Energy
Het Amerikaanse nutsbedrijf NRG Energy steekt binnen haar sector haar nek uit met (investeringen in) energieopslag. Op Necker Island, onderdeel van de Britse Maagdeneilanden, worden dieselgeneratoren vervangen door een micronet van PV-systemen en lithium – ion batterijen. Het bedrijf is daarvoor een samenwerking aangegaan met de Britse serie-ondernemer Richard Branson, eigenaar van het eiland. Samen met PV wafer fabrikant GCL Poly wordt een PV-installatie van 100 kWp geleverd inclusief een batterij-backupsysteem.
Ook wordt er geïnvesteerd in de start-up Eos Energy Storage, die een hybride zink – kathode batterij ontwikkelt.

7. Princeton Power
Omvormerfabrikant Princeton Power integreert haar omvormerlijn steeds meer met  opslagoplossingen om micronetten te kunnen realiseren. Het is ook een samenwerking gestart met Coda Energy Holdings, een bedrijf lithium – ion batterijen levert aan ontwikkelaars van commercieel vastgoed. Ook Tesla en SolarCity maken gebruiken van omvormers van Princeton.

8. Solar Grid Storage
Solar Grid Storage uit New Jersey kan met haar systeem (PowerFactor) zonlicht opslaan. Het systeem kan dienen als opslagsysteem of om de piekvraag te verminderen van (industriële) bedrijven. Het bedrijf richt zich op projecten met een scope van 150 kilowatt tot 10 MW. Het product wordt als ESCo in de markt gezet. Er zijn inmiddels vijf 250 kW projecten gerealiseerd.

9. SolarCity en Tesla
SolarCity geldt als de grootste PV-leverancier van residentiele systemen in de VS en biedt klanten ook opslagpakketten aan. Autofabrikant Tesla levert de lithium-ion batterijen, dat onlangs aankondigde de ‘grootste batterijfabriek ter wereld’ te willen bouwen.

10. Sonnenbatterie
Tenslotte een partij uit Europa. Sonnenbatterie uit Duitsland levert al opslagsystemen aan RWE en E.ON en sloot onlangs een deal met het Amerikaanse SK Solar USA voor de levering van haar lithium – ijzer – fosfaat- accu systeem. Het bedrijf richt zich op bedrijven die een hoge piekvraag hebben. In 2015 moet er een systeem op de Amerikaanse markt komen voor particulieren.

Bron: Greenbiz