China start 19de kernreactor op

China start 19de kernreactor op

In China wordt kernenergie gezien als hét alternatief voor kolen. Deze week werd de 19de kernreactor van het land opgestart. De Chinese staat wil haar capaciteit fors uitbouwen om aan de binnenlandse energievraag te voldoen. Deze ambitie leidt tot een groeiende import van uranium.

Kernenergie

Dit jaar moet er 8,64 gigawatt aan kernenergie capaciteit toegevoegd worden. Vorig jaar is er 3,24 gigawatt aan capaciteit toegevoegd. China moet in 2020 80 procent van het benodigde uranium importeren. Nu wordt 60 procent geïmporteerd. In 2020 moet er minstens 80 GW aan capaciteit operationeel zijn. In 2030 moet dit 200 GW zijn, 16 procent van de totale energieproductie in het land.

China General Nuclear Power

De nieuwe Ningde nr. 2 reactor staat in de zuidelijke provincie Fujian en is eigendom van China General Nuclear Power, de grootste producent van kernenergie in het land. Het concern heeft 10 reactoren operationeel met een gezamenlijke capaciteit van 10,5 gigawatt, goed voor 62 procent van China’s totale geïnstalleerde kernenergiecapaciteit.
Het bedrijf is van plan naar de beurs te gaan om de bouw van vier nieuwe kernreactoren te financieren.

Kaart van nucleaire sites

Zie hieronder een kaart van nucleaire sites in China die operationeel, gerenoveerd worden of gepland staan.

Schermafbeelding (177)

Lijst met reactoren

Zie hieronder een lijst met reactoren die gepland staan of gerenoveerd worden.

Schermafbeelding (178)

Bronnen: Bloomberg / Wikipedia
Foto: CNECC