Video Vrijdag: Dit bedrijf wil spotgoedkope, CO2-vrije, overvloedige energie leveren

Video Vrijdag: Dit bedrijf wil spotgoedkope, CO2-vrije, overvloedige energie leveren

Een energiebron die 0,000000001 cent per kWh kost, zo ruimschoots voorradig is dat het de mensheid voor miljarden jaren van energie kan voorzien en geen CO2 uitstoot. Het kan volgens Dr. Michel Laberge.

Kernfusie is het proces waarmee de zon energie genereert. Op aarde zijn wetenschappers sinds de jaren ’40 van de vorige eeuw bezig om dit proces te imiteren. Weinig mensen geloven in de toepasbaarheid van kernfusie, misschien omdat het te mooi klinkt om waar te zijn.

Maar Dr. Laberge laat in deze Ted talk zien dat de ontwikkeling van kernfusie razend snel gaat. De uitkomsten zijn al 10.000 keer beter dan in de jaren ’60 en daarmee volgt de technologie dezelfde ontwikkelingscurve als computer chips. En de rekenkracht die we nu tot onze beschikking hebben, leek nog niet zo lang geleden ook een verre droom.

Laberge heeft in 2002 het bedrijf General Fusion opgezet en werkt aan een procedé waarmee hij in de toekomst werkende, op kernfusie gebaseerde, energiecentrales hoopt te kunnen leveren.

Beeld: 2011nuclearfusion.ca