Zon en wind de snelst groeiende elektriciteitstechnologieën

Zon en wind de snelst groeiende elektriciteitstechnologieën

Zonne- en windenergie zijn kernenergie voorbijgestreefd in hun aandeel aan de wereldwijde elektriciteitsvoorziening. Terwijl kernenergie stagneert boomen wind en zon.

Up and to the right is een term om curves die exponentiële groei laten zien aan te duiden, vaak geassocieerd met de ongeëvenaarde snelle groei van alles rondom IT en internet. Maar ook duurzame elektriciteitstechnologieën kunnen zich op een hockeystick-curve verheugen.

De onderzoeksorganisatie Worldwatch Institute (WWI) zette de groei van zonne- en windenergie af tegen kernenergie. De grafiek levert een veelzeggend beeld op. Kernenergie was een rijzende ster in de jaren ’70 en ’80 maar daarna vlakt de groei snel af. In 1996 piekte het qua aandeel in de wereldwijde stroomvoorziening met 18%. Anno nu is dat gedaald naar 11% met 370 GW.

cumulatieve_groei_zonne-energie
Klik om te vergroten
Bron: WWI

Aandeel hernieuwbare bronnen
Het aandeel hernieuwbare bronnen steeg van 19% in 2000 naar 23% in 2012, aldus het WWI. “Waterkracht was met 16.5% veruit de grootste leverancier aan de mondiale stroomvoorziening, wind leverde 3.4% en zon 0.6%. Maar wind en zonne-energie zijn de snelst groeiende elektriciteitstechnologieën wereldwijd.”

Het totaal geïnstalleerd vermogen windenergie op aarde was 318 GW, ultimo 2013. In dat jaar alleen werd 35 GW bijgebouwd.

In 2012 brak zonne-energie door het 100 GW markeerpunt. Eind 2013 was het wereldwijd doorgegroeid naar 139 GW. Hiermee kan 160 TWh elektriciteit geproduceerd worden, ofwel voldoende om 45 miljoen huishoudens te voorzien. De cijfers komen van de European Photovoltaic Industrie Association (EPIA).

cumulatieve_groei_zonne-energie
Klik om te vergroten.
Bron: EPIA

De grafiek van het WWI komt uit een nieuw rapport Wind, Solar Generation Capacity Catching Up with Nuclear Power, dat tegen betaling op hun site te downloaden is.

Bronnen: epia.org, worldwatch.org, world-nuclear.org.
Beeld: power-eng.com