‘Warmtetoren’ moet 10.000 woningen van aardwarmte voorzien

‘Warmtetoren’ moet 10.000 woningen van aardwarmte voorzien

De gemeente Groningen is van plan de huizen van drie naoorlogse stadswijken te verwarmen met hernieuwbare energie. Een geothermiebron op 3 kilometer diepte zal in eerste instantie warmte moeten gaan leveren aan 3.500 woningen. Uiteindelijk zullen zo’n 10.000 woningen aangesloten kunnen worden op het systeem. Het zal gaan om gebouwen en woningen in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen.

WarmteStad

WarmteStad bv, een samenwerking van Gemeente Groningen en Waterbedrijf, wil de plek van de geothermiebron bijzonder maken door een zogenaamde Warmtetoren. “Dit is een gebouw met een technisch nuttige functie t.b.v. het warmtenet (o.a. buffer voor het warme water), maar de Warmtetoren is ook van belang voor functies die passen bij de ontwikkeling van de Zernike Campus, bv. sport, wetenschap, horeca (deze functies maken uiteraard ook gebruik van de warmte uit de geothermiebron). Daarbij moet de Warmtetoren tevens de verbeelding zijn van de transitie van fossiele energie naar duurzame energie die lokaal wordt opgewekt”, aldus Gemeente Groningen. In 2017 moet het systeem draaien.

Let’s Gro

Warmtestad is tijdens het inspiratiefestival Let’s Gro in gesprek gegaan met de stad. Naar eigen zeggen, “Over de ontwikkeling van dit warmtenetwerk maar vooral ook over hoe we dit kunnen inzetten als aanjager voor de verdere ontwikkeling van deze drie wijken.”

Bron: Gemeente Groningen, RTV Noord.