Vierde Belgische kernreactor uitgeschakeld na brand

Vierde Belgische kernreactor uitgeschakeld na brand

De kernreactor Tihange 3 is zondagochtend automatisch stil gelegd nadat er brand is ontstaan in een hoogspanningsstation, dat meldt Deredactie.be.

Nadat er brand ontstond in de transformator van een station dat de kerncentrale aansluit op het hoogspanningsnet, schakelde de reactor automatisch uit. “De veiligheidsprocedures hebben gewerkt”, zei de woordvoerder van energiebedrijf Electrabel dat de centrale exploiteert.

Vier kernreactoren buiten gebruik
Met het uitvallen van Tihange 3 liggen nu vier reactoren stil in België. In maart van dit jaar werden Doel 3 en Tihange 2 buiten gebruik gesteld nadat er haarscheurtjes in de reactorvaten waren geconstateerd. In augustus volgde Doel 4 nadat schade was ontstaan als gevolg van sabotage. Alle vier de reactoren hebben een vermogen van 1000 MW.

Stroomtekorten
België is voor meer dan 50% van zijn elektriciteit afhankelijk van kernenergie. Netbeheerder Elia berekende in september dat door de uitval van de drie reactoren het land het risico loopt deze winter 49 uur met stroomtekorten te kampen te krijgen. Als het een extreem strenge winter wordt, kan dat oplopen naar 116 uur. Het is nog niet duidelijk wanneer Tihange 3 weer in gebruik genomen kan worden. De reactor zal tenminste tot dinsdag buiten gebruik zijn.

Kritiek punt
De woordvoerder van Elia liet weten dat de brand geen directe bedreiging vormt voor de elektriciteitvoorziening omdat het incident op een zondag plaatsvond wanneer er minder stroom wordt verbruikt. Wel is er een kritiek punt bereikt aldus de woordvoerder: “We zijn wel heel kwetsbaar geworden door het uitvallen van Tihange 3. Er mag nu niets meer met een andere centrale gebeuren, want dan komen we wél in de problemen”.

Bronnen: Deredactie.be, zei de woordvoerder.
Beeld: wikipedia.org