Vierpolders doet miljoeneninvestering in aardwarmte

Vierpolders doet miljoeneninvestering in aardwarmte

Nog deze zomer starten ondernemers in Vierpolders een aardwarmteproject waarin ze gezamenlijk een miljoeneninvestering hebben gedaan. Medio 2016 zullen een aantal kassen gebruik gaan maken van aardwarmte als alternatief voor fossiele energie.

Zo meldt de website van het Aardwarmte Vierpolders-project. Aan het project doen acht glastuinbouwbedrijven uit het dorp Vierpolders mee. Eenmaal operationeel bespaart het systeem de bedrijven samen 17 miljoen kubieke meter aan aardgas, wat een aanzienlijke kostenvermindering betekent, zo meldt duurzaambedrijfsleven.nl. Tomatenkweker Ron Nederpelt hoopt zijn jaarlijkse stookkosten van 150.000 euro met 75% te kunnen reduceren, zo zegt hij in een interview met RTV Rijnmond.

Bodem geschikt voor geothermie

Aardwarmte (ook wel geothermie genoemd) is vooral aantrekkelijk op plaatsen met een grote warmtebehoefte, zoals bijvoorbeeld de glastuinbouw. In Nederland werd in 2006 al voor het eerst met geothermie gewerkt in Pijnacker. Paul Grootscholten, plantenkweker en een van de initiatiefnemers van het project, begon te onderzoeken of dat ook in Vierpolders kon. ‘De bodem blijkt hier heel geschikt. Bovendien is er veel glastuinbouw, zodat je met een aantal ondernemers de kosten kunt delen’, aldus Grootscholten tegen RTV Rijnmond.

Hoe werkt het?

Bij geothermie wordt er warm water naar boven gepompt dat zich op ongeveer 2000 meter onder de aarde bevindt. Dit water wordt getransporteerd naar de deelnemende bedrijven en vervolgens gaat er koud water terug de grond in, zodat de druk in de bodem gelijk blijft.

Naar verwachting moet het eerste warme water in oktober 2015 naar de tuinders kunnen worden gebracht, aldus RTV Rijnmond.

Kijk voor meer soortgelijke artikelen en informatie in ons archief ‘Bodemenergie‘.

Bronnen: RTV Rijnmond, Aardwarmte Vierpolders, duurzaambedrijfsleven.nl
Beeld: MADe via Wikimedia