Elon Musk presenteert de ‘Powerwall’ van Tesla Energy voor stroomopslag

Elon Musk presenteert de ‘Powerwall’ van Tesla Energy voor stroomopslag

Tesla Energy is de ‘spin-out’ van autofabrikant Tesla van Elon Musk. Na vooraankondiging door het bedrijf werd gisteren de ‘Powerwall’ gepresenteerd. Met de accu richt Tesla Energy zich vooral op woningbezitters met zonnepanelen. Dit schrijft Tweakers vanochtend.

Het lokaal kunnen opslaan van elektriciteit is gunstig voor gebruikers van zonnepanelen. Als de Pv-installatie meer stroom levert dan op dat moment gebruikt wordt, kan het overschot worden opgeslagen voor gebruik op een later tijdstip. Dit voorkomt teruglevering aan het net en dat is vanwege de lage vergoeding voor terug geleverde stroom financieel mogelijk interessant. Mocht ook de salderingsregeling afgebouwd worden, dan is er een extra reden om te investeren in lokale opslag van zelf opgewekte elektriciteit. Ook is lokale opslag interessant voor uitwisseling van elektriciteit in een smart grid.

Powerwall en Powerpack

De Tesla Powerwall is een herlaadbare lithium-ion battery voor de opslag van elektriciteit en geschikt als backup bij stroom uitval, opslag van zelf opgewekte energie en bufferen van elektriciteit op het moment dat de kosten daarvoor laag zijn. De accu, met de maten van een forse CV-ketel, komt in een versie met een capaciteit van 7 kWh en van 10 kWh en kan geïntegreerd worden in de stroomvoorziening van een woning of bedrijf, zoals ook de omvormer van een Pv-installatie. De accu’s van Tesla Energy voor bedrijven heet ‘Powerpack’ en komt met een grotere capaciteit. De Powerwall levert 2 kW continu en kan kortstondig tot 3 kW leveren. Voor de meeste huishoudens is dit voldoende. Is de vraag naar stroom groter, dan kan de Powerwall in serie geschakeld worden. De software van het opslagsysteem staat in verbinding met Tesla Energy via de cloud.

Partnership met SolarEdge

Voor de productie van de Powerwall batterijen is een nieuwe fabriek in aanbouw. De accu is mogelijk later dit jaar al leverbaar. Voor de grotere versie, de Powerpack, zullen de specificaties pas later dit jaar bekend gemaakt worden. De powerwall gaat zo’n 2700,- euro kosten voor de 7 kWh versie, en ruim 3100,- voor de 10 kWh versie. Volgens Tweakers zal de besturingssoftware open source worden aangeboden. Tesla Energy werkt samen met o.a. SolarEdge, voor integratie van de batterijtechniek met de DC optimizers van dit bedrijf.

Bron: Tweakers.net
tesla-powerwall

 

Beeld: Tesla Press Kit