Een barbecue op zonne-energie

Een barbecue op zonne-energie

Met de GoSun grill wordt het mogelijk te koken op zonne-energie. Op kickstarter.com kunnen geïnteresseerden zelf een GoSun aanschaffen voor ongeveer 550 dollar, het product wordt neergezet als een ideale vervanger van de barbecue.

Uitvindingen op zonne-energie schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo is er in Krommenie een fietspad aangelegd dat overdag zonne-energie opneemt en worden er shirts gemaakt waardoor zonne-energie opgewekt kan worden. De GoSun grill zet de zonne-energie echter direct om in hitte, waarmee gekookt kan worden.

Schoon koken

De uitvinding werkt echter niet alleen in de zon: omdat het apparaat een accu heeft waar overtollige energie opgeslagen wordt, is de grill ook ’s avonds of op een niet-zonnige dag te gebruiken. De makers hebben al eerder een oven gemaakt op zonne-energie, deze heeft echter wel constant zon nodig.

In de promotievideo wordt de GoSun grill aangedragen als een vervanger van de traditionele barbecue. Ergens is daar inderdaad wat voor te zeggen: het product draagt na aanschaf geen kosten voor brandstof met zich mee en is bovendien schoon. Zeker in de stad zou het een uitkomst kunnen zijn voor mensen die op hun balkon willen barbecueën maar tot nu toe tegen worden gehouden vanwege de overlast van de rook. De vraag is echter of het half verbrande voedsel en de ver trouwde rook niet juist ook de charme van het barbecueën is.

Bron&Beeld: GoSun