Geothermie de Kempen kan energiepotentie kerncentrale evenaren

Geothermie de Kempen kan energiepotentie kerncentrale evenaren

Het Ballmat-project, opgezet door de VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) in Mol, gaat de komende maanden proefboringen verrichten in de Kempense grond om te onderzoeken of het hete grondwater in de bodem rendabel ingezet kan worden als energiebron.

Dat meldt de Belgische nieuwssite ZDNet.be. Het Ballmat-project was in eerste instantie opgezet om een zeer lokaal warmtenet te ontwikkelen. Het onderzoeksinstituut zal de boringen gebruiken om meer kennis op te doen over diepe geothermie en latere uitbreidingsmogelijkheden voor een lokale centrale liggen op tafel. De proefboringen moeten uitwijzen of zij ook daadwerkelijk te realiseren zijn, aldus ZDNet.be.

Diepe geothermie

‘In de Kempische bodem zit heet grondwater dat potentieel genoeg elektriciteit kan opwekken om een kerncentrale jaloers te maken’, zo meldt ZDNet.be.

Diepe geothermie zou volgens de berekeningen jaarlijks tot 1.000 MW aan hernieuwbare elektriciteit op kunnen leveren. Genoeg om de hele Kempische regio te voorzien. De nieuwssite stelt ter vergelijking dat de kerncentrales van Doel of Tihange een gelijkaardig vermogen, of zelfs minder, over dezelfde periode produceren.

Boringen

In augustus zal een tijdelijke boortoren worden opgericht die twee putten zal boren tot een diepte van bijna vier kilometer om bij het water te komen dat meer dan 90 graden Celsius warm is, een voorwaarde voor de omzetting naar elektriciteit via geothermie.

In december worden de resultaten verwacht, die hopelijk zullen leiden tot de uiteindelijke oprichting van een diepe-geothermiecentrale, aldus ZDNet.be.

Lees meer.

Beeld Geothermie: Creative Commons / Wikimedia