Wie wint de Jan Terlouw Innovatieprijs?

Wie wint de Jan Terlouw Innovatieprijs?

Uit meer dan twintig inzendingen heeft de vakjury van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2015 vier innovaties geselecteerd. Tijdens de finale op het Green Tech Congres wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Jan Terlouw Innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan innovatieve concepten die recentelijk op de markt verschenen zijn. Geen ideeën op papier, maar concrete toepassingen met marktkansen. Initiatiefnemer Stichting kiEMT maakte dit bekend in een persbericht. Uit de vier innovaties zal, na een korte pitch, een presentatiefilm en een Q&A-sessie met de vakjury, de winnaar gekozen worden. Tevens wordt een publieksprijs uitgereikt. Het Green Tech Congres wordt gehouden op 5 oktober 2015. Hieronder de genomineerde innovaties.

Thermische energie uit waterbeheer

IF Technology werkt aan de ‘Smart Polder’, waarbij poldergemalen ingezet worden voor de opwekking van thermische energie. Een studie naar het Hoogheemraadschap Delfland liet zien dat met 9 van de 100 grote gemalen 516 GWh aan duurzame, thermische energie opgewekt kan worden. Het principe van warmte- en koude-opslag wordt gecombineerd met het verbeteren van de oppervlaktewaterkwaliteit en zoetwatervoorziening. Bekijk het concept.

Warmtepomp met comfortunits per ruimte

Triple Aqua bouwt gecombineerde verwarming- en koelinstallaties op basis van een warmtepomp met distributie via hoogrenderende binnenunits per ruimte. Ruimten zijn individueel te verwarmen of te koelen en restwarmte (of koude) wordt met de warmtepomp passief opgeslagen. Het systeem, dat is opgebouwd met bestaande techniek, is 50% energiezuiniger dan vergelijkbare systemen. Bekijk het concept.

Europees alternatief voor hardhout

Finex Timer Solutions brengt Finti op de markt: thermisch verduurzaamd Scandinavisch naaldhout. Het materiaal is milieuvriendelijker dan traditionele houtsoorten en heeft een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde. Finti zou daarom bij uitstek geschikt zijn voor energieneutrale nieuwbouw en renovatie. Finti hout is FSC, PEFC en KOMO gecertificeerd. Bekijk het concept.

Centrifuge voor scheiden van vloeistoffen

Centri Tech Separations Twente (CTST) maakt oplossingen voor filtratie en scheiding van (vloei)stoffen. De nieuwe Hybrid Centrifuge maakt gebruik van de centrifugaalkracht voor het scheiden van vloeistoffen met verschillende dichtheid. Het proces werkt realtime, dus de gescheiden vloeistoffen zijn direct beschikbaar voor verdere verwerking. Bekijk het concept.

kiEMT

De prijs is een initiatief van Stichting kiEMT en wordt voor de vijfde maal uitgereikt. Met de Jan Terlouw Innovatieprijs wil kiEMT innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van duurzame Energie- en Milieutechnologie & Biobased economy in Oost-Nederland extra ondersteunen. De hoofdprijs bestaat uit een cheque van € 10.000 in combinatie met PR- & Marketingactiviteiten én vijf dagen advies voor verdere commercialisering van de winnende innovatie en de GreenKey – een huisvestingsvoucher van IPKW/Greenhouse. Daarnaast is er nog een publieksprijs van € 1.000.

Meer informatie: Jan Terlouw Innovatieprijs