‘Opslag en besparing van energie moet en kan beter’

‘Opslag en besparing van energie moet en kan beter’

FME organiseert tijdens de Vakbeurs Energie twee bijeenkomsten rond de thema’s energiebesparing en energie-opslag. Programmadirecteur Cleantech bij FME Hans van der Spek: ‘Het moet en kan beter.’

Tijdens de Vakbeurs Energie – 6 tot en met 8 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch – organiseert ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME de bijeenkomsten ‘Industrial Morning’ en de ‘Energy Storage Day’. Wat is de actuele stand van zaken als het gaat om energiebesparing in de industrie en hoe realiseren we in de toekomst grootschalige opslag van energie? De noodzaak en de ambitie om op deze gebieden voortgang te maken is er wel degelijk, maar de dagelijkse praktijk wijst helaas anders uit. Waar liggen de huidige pijnpunten en – belangrijker nog – hoe kunnen we daar verandering in brengen?

Dagvoorzitter en tevens programmadirecteur Cleantech bij FME Hans van der Spek benadrukt het belang van de dagelijkse praktijk. Van der Spek: ‘Het in 2013 afgesloten Nationale Energieakkoord laat zien dat energiebesparing hoog op de agenda staat, zowel politiek als in het bedrijfsleven. Er worden echter onvoldoende meters gemaakt, blijkbaar is de praktijk toch anders. Tijdens de bijeenkomsten willen we met cases, discussies en korte presentaties van innovaties bezoekers dan ook inspireren om in hun eigen organisatie verder aan de slag te gaan.’

Industrial Morning

De Nederlandse industrie is verantwoordelijk voor bijna de helft van het nationale energieverbruik. In het Nationale Energieakkoord is afgesproken dat dit verbruik de komende jaren verder moet verminderen. Technologie kan helpen om hier een substantiële bijdrage aan te leveren. Tijdens deze bijeenkomst pitcht een aantal bedrijven hun energiebesparende innovaties, wordt het Expertise Centrum Energiebesparing gelanceerd en debatteren deskundigen over de extra besparing van 100 PetaJoule zoals die in het Energieakkoord is voorzien. Deelnemers aan het debat zijn o.a. Stientje van Veldhoven (parlementslid D66), Drs Frank Buijs (directeur VNMI) en Ton van Dril (Energieonderzoek Centrum Nederland). De Industrial Morning vindt plaats op woensdag 7 oktober van 10.30 – 12.00 uur.

Energy Storage Day

In de transitie naar een volledig duurzame en schone energievoorziening zal de opslag van energie een steeds grotere rol gaan spelen. Bijvoorbeeld door het opslaan van energie uit windmolens en zonnepanelen voor tijdstippen dat het niet waait en er geen zon schijnt. Tijdens de Storage Day wordt ingezoomd op de kansen die energie opslag biedt, de ervaringen die inmiddels zijn opgedaan, de technologie die beschikbaar is en de belemmeringen voor grootschalige toepassing. Sprekers zijn o.a. Jillis Raadschelders, voorzitter van Energy Storage NL en Jos Blom, Innovation & Strategy Consultant bij Alliander.

Bekijk ook het volledige programma van de Vakbeurs Energie en meld u hier aan.

slider_energie_Vakbeurs-ENERGIE

 

(Dit artikel verscheen het eerst op energievakbeurs.nl)