Geslaagd postcoderoosproject bij Interpack

Geslaagd postcoderoosproject bij Interpack

Met 698 dunne film zonnepanelen van Hanergy op het dak van verpakkingsbedrijf Interpack West-Friesland is in Andijk een succesvol postcoderoosproject gerealiseerd.

Dit jaar is de postcoderoosregeling verruimd. Deelnemers die via een energiecoöperatie investeren in zonnepanelen kunnen voor iedere opgewekte kWh een teruggave van de energiebelasting krijgen ter grootte van 9 cent. Dit was 7,5 cent per kWh. Het bedrijf Interpack West-Friesland heeft een rendabele businesscase gerealiseerd.

De Pv-installatie omvat 698 thin film panelen van MiaSole, geleverd door Hanergy. Ieder paneel is goed voor 240 Wattpiek en de leverancier garandeert de vermogensopbrengst. Dunne film panelen zijn makkelijker te hanteren dan kristallijne panelen en dat vertaalt zich in efficiency bij installatie en montage.

Businesscase

Een project voor de postcoderoosregeling is moeilijk te realiseren. Ondanks de verhoging van de teruggave van energiebelasting met 1,5 cent per kWh is het lastig om een winstgevende businesscase te bouwen. Adri Beerepoot van Interpack is daarin geslaagd, maar alleen door zichzelf niet rijk te rekenen. ‘Als je een project als dit commercieel wil uitbaten, is het al snel niet interessant meer voor de deelnemers’, zegt Beerepoot. ‘Wij hoeven er niet per se mee te verdienen, en als het om de opbrengsten gaat, worden we er ook niet veel wijzer van’, zegt de ondernemer. ‘Maar het gaat ook om de groene gedachte.’

De keuze voor thin film panelen was mede ingegeven door het rendement en de prijs. Door iets meer panelen te installeren dan vooraf bedacht, kon de kostprijs per paneel omlaag. Het aanbod voor particuliere deelnemers in het postcodegebied rond de locatie van Interpack kwam uit op 250 euro investering per paneel van 240 Wp. Per paneel berekent Interpack 2 euro per paneel per jaar voor de verhuur van het dakoppervlak aan de coöperatie.

Alle opgewekte elektriciteit wordt aan het net geleverd; dit is een voorwaarde van de regeling. De opbrengst van teruggeleverde stroom ligt rond de 5 cent per kWh. Het pand van Interpack was voorzien van een elektriciteitsaansluiting die groot genoeg was voor het vermogen van de Pv-installatie. De terugverdientijd ligt rond de 9,5 jaar, waarbij gekozen is voor een afschrijvingsperiode van 15 jaar, met een kleine restwaarde.

Het rendement voor de deelnemer in de coöperatie ligt op ruim 5%, bij de huidige (lage) tarieven voor elektriciteit. Deelnemers ontvangen de vermindering van energiebelasting op basis van de jaarlijks opgewekte elektriciteit, naar rato van hun deelname (aantal panelen).

Subsidie

Het project is gerealiseerd zonder SDE+, maar benut wel het fiscale voordeel van de EIA, de energie-investeringsaftrek. In praktijk levert dat een netto besparing van ongeveer 10% op de investering. ‘We hebben nog meer dakoppervlak beschikbaar en misschien dat we in de toekomst ook daar wat mee gaan doen.’

Beerepoot is niet enthousiast over de regeling van de postcoderoos. ‘Eigenlijk is het onzin, het maakt toch niet uit waar de deelnemer die participeert in een energiecoöperatie woont.’ In Andijk is nu het probleem ontstaan dat in hetzelfde postcodegebied een tweede coöperatie wordt opgezet. Zo wordt de spoeling dun. ‘Waarom zou een deelnemer uit Maastricht niet een paneel op mijn dak kunnen leggen’, vraagt hij zich af.

De coöperatie Zonnedak Interpack West-Friesland heeft nog ruimte voor extra participanten. Instappen kan vanaf 1500 euro. De administratie van de coöperatie is in handen van Zonsupport en daar is ook meer informatie over het project op te vragen.

Update 28-10-2015:
Het betreft MiaSolé 120 Wp. panelen. Als projectontwikkelaar en installateur was bij dit project betrokken Sun Projects.

Beeld Interpack-Andijk-Postcoderoos: Hanergy