Opbrengstgarantie zonnepanelen helpt installateurs bij verkoop

Opbrengstgarantie zonnepanelen helpt installateurs bij verkoop

Door de onzekerheid over de (financiële) opbrengst van zonnepanelen zijn consumenten terughoudend. Stichting Zonnegarant en Solar Monkey bieden daarvoor een juridisch sluitende oplossing.

Persbericht – Veel mensen overwegen de aanschaf van zonnepanelen, maar hebben vragen over de kosten en opbrengsten van zonnestroominstallaties. Het Nederlandse bedrijf Solar Monkey biedt een oplossing waarmee installateurs van zonnepanelen de consument een opbrengstgarantie kunnen geven. Het bedrijf ontwikkelde geavanceerde software in samenwerking met de TU Delft, waarmee het systeem tot in detail kan worden ontworpen en de opbrengst berekend. Zo weten alle betrokken partijen vooraf exact wat de elektriciteitsopbrengst wordt, zodat een veilige investering gemaakt kan worden.

Levert het zonnepaneelsysteem meer op dan vooraf berekend? Dan komt dat uiteraard ten goede van de consument. Levert het minder op, dan ontvangt de consument minimaal de gegarandeerde waarde. Daarmee wil Solar Monkey zonne-energie voor iedereen toegankelijk en betrouwbaar maken, en het leven van de installateur makkelijker maken. “Omdat consumenten onzeker zijn over de opbrengsten, sturen installateurs gemiddeld vijf tot acht offertes voordat er een installatie wordt verkocht”, zegt Jan Pieter Versluijs, medeoprichter van Solar Monkey. “Deze zogenoemde dode offertes kosten hen veel tijd en geld.”

Opbrengstgarantie geeft vertrouwen

Solar Monkey biedt een totaaloplossing aan installateurs voor het leveren van garanties. Zowel opbrengstvoorspelling als juridische afhandeling en monitoring nemen zij voor hun rekening. Oprichters Versluijs en Mels van Hoolwerff ontwikkelden hun totaaloplossing aan de TU Delft. “We willen meer structuur en zekerheid bieden in de nu nog chaotische markt”, vertellen ze. “Doordat installateurs garanties kunnen geven op de opbrengst genereren ze het vertrouwen waar de consument om vraagt. Dat leidt uiteindelijk tot een hogere conversie op offertes.”

De software van Solar Monkey stelt installateurs in staat om de zonnepanelen op maat op ieder dak in te tekenen met behulp van luchtfoto’s. De software berekent direct de opbrengst van het systeem met geavanceerde algoritmes op basis van 3D-kaarten. “Via klimaatdata bepalen we het aantal zonuren op een specifieke locatie. Vervolgens bepalen we de invloed van schaduwval van nabije begroeiing en bebouwing met behulp van 3D-kaarten. Tot slot bepaalt de materiaalkeuze en manier van installeren wat de verwachte opbrengst wordt.”

Waarborg

De opbrengstgarantie voor de consument wordt gewaarborgd via een aparte stichting: Stichting Zonnegarant. Dit betekent dat de opbrengstgaranties altijd geldig blijven, ook in het geval de installateur failliet gaat. De eerste vijftig garanties zijn inmiddels verstrekt. Eén van de consumenten vertelt: “Zonnegarant heeft mij over de streep getrokken om tot aanschaf over te gaan, omdat ik zekerheid en garantie kreeg en niet zomaar een loze belofte.” Naast de huidige partners is Solar Monkey in gesprek met andere partijen om in de nabije toekomst mee samen te werken.

Kijk voor meer informatie op solarmonkey.nl en zonnegarant.nl.

Beeld : Sungevity