Zonnepanelen op het dak: vijf voordelen voor zzp’ers

Zonnepanelen op het dak: vijf voordelen voor zzp’ers
PARTNERBIJDRAGE

De zelfstandig ondernemer kan privé de voordelen benutten van ‘zakelijk’; bijvoorbeeld bij de inkoop van energie, waarbij een zakelijk energiecontract gunstig kan uitvallen. Maar ook bij de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen heeft de ZZP’er voordelen.

Bent u zzp’er en wilt u graag zo duurzaam mogelijk werken? Zonnepanelen op het dak zijn een mooie manier om de CO2-uitstoot te verminderen. Niet alleen zijn ze beter voor het milieu, ook heeft u als zelfstandig ondernemer interessante voordelen. Vijf voordelen van zonnepanelen.

1. Lagere energierekening

U wekt een eigen deel van uw energieverbruik op en dat scheelt geld. Geld dat u weer in uw onderneming kunt steken, of gewoon aan privézaken besteedt. De btw die u betaalt wordt verrekend met de subsidie die u mogelijk ontvangt bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Om nog meer energie te besparen kunt u energie vergelijken met een energievergelijker als Energieleveranciers.nl. Hier kunt u terecht als u energie wilt afnemen als zzp’er. Als zelfstandig ondernemer mag u in veel gevallen zelf kiezen of u een particulier of zakelijk energiecontract gaat afsluiten. Om erachter te komen welk contract voor u het goedkoopst is, kunt u een vergelijking doen op zowel een particuliere energievergelijker als Energievergelijken.nl als zakelijk energie vergelijken op Minder.nl.

2. Weinig onderhoud

Zonnepanelen kunnen al binnen een halve dag geïnstalleerd zijn. Daarnaast hebben ze weinig onderhoud nodig. Twee tot vier keer per jaar de zonnepanelen controleren op beschadigingen en ze met lauw water en een spons schoonmaken is aan te raden. Zo worden ze goed onderhouden en blijft het rendement hoog.

ZZP zonnepanelen

3. Vraag btw terug

Betaalt u per kalenderjaar 1.345 euro of meer? Dan kunt u zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. U ontvangt dan een bepaald bedrag van de aanschaf van de installatie terug. Daar moet de btw die u betaalt voor de hoeveelheid stroom die u verbruikt, vanaf getrokken worden. Om dat te berekenen moet u weten hoeveel stroom u aan het energiebedrijf levert en hoeveel stroom u in dezelfde periode heeft verbruikt. Die hoeveelheid stroom staat gelijk aan een bepaald bedrag aan btw en dat bedrag trekt u af van de subsidie die u ontvangt voor de aanschaf van de panelen. Het bedrag dat u ontvangt aan subsidie blijft dan over. Bekijk meer informatie daarover op de website van de Belastingdienst.

4. Woning is meer waard

Uw woning wordt meer waard wanneer er zonnepanelen op het dak liggen. Het huis krijgt een beter energielabel. Wanneer u gaat verhuizen, kan dit de interesse van nieuwe potentiële bewoners trekken. Bovendien gaat de energierekening omlaag met zonnepanelen, wat ook wellicht hun aandacht zal trekken.

5. Minder afhankelijk van prijswisselingen

Met zonnepanelen hoeft u minder stroom af te nemen van het net. Ook kunt u energie terugleveren, waarvoor u een kleine vergoeding ontvangt. Het grootste voordeel is misschien wel dat u minder afhankelijk bent van prijswisselingen op de energiemarkt.

Energieleveranciers.nl