OrangeGas nu ook producent van biogas

OrangeGas nu ook producent van biogas

OrangeGas, marktleider in Groengas-tankstations, heeft in samenwerking met financierder Meewind de biogas-productielocaties in Mijdrecht en Beverwijk overgenomen van Biogast Sustainable Energy. De activiteiten zijn ondergebracht in een nieuwe vennootschap: OrangeGas Projects.

Persbericht – Meewind is voor 20% aandeelhouder van OrangeGas Projects en OrangeGas voor 80%. Dankzij deze overname hebben beide projecten een succesvolle doorstart kunnen maken, na het faillissement van Biogast vorig jaar. Met deze 2 productielocaties beheerst OrangeGas nu de hele Groengas-keten.

De locatie in Mijdrecht is gelegen op de rioolwaterzuivering van het Waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV). AGV en haar uitvoeringsorganisatie Waternet zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer in deze regio. De biogas-fabriek in Beverwijk staat op de rioolwaterzuivering van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). HHNK is verantwoordelijk voor het waterbeheer in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal.

Rioolwaterzuiveringen

Pelle Schlichting, directeur van van OrangeGas, ziet een goede toekomst voor dergelijke samenwerkingen. ‘Wij zijn heel trots dat we nu door de hele keten waarde kunnen toevoegen aan de duurzame mobiliteit in Nederland. Rioolwaterzuiveringen zijn uitstekende bronnen voor biogas-productie. Door dit biogas, afkomstig door gisting van slib uit afvalwater, op te waarderen naar aardgaskwaliteit, ontstaat Groengas. Groengas is op dit moment nog steeds de meest breed inzetbare alternatieve brandstof, toepasbaar van een Volkswagen UP tot bestelbussen, vrachtwagens en vuilnisauto’s. In de toekomst hopen wij ook met andere waterschappen dergelijke samenwerkingen op te kunnen bouwen.’

Ook F.H. Duineveld van HHNK is blij met de samenwerking: ‘Duurzaamheid en innovatie is een belangrijk speerpunt voor HHNK. Opwekken van groene energie en terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater zal de komende tijd al meer aandacht krijgen en waterschappen kunnen hierin een belangrijk aandeel leveren. HHNK is blij dat OrangeGas de gasopwerkingsinstallatie op rwzi Beverwijk heeft overgenomen. Samen met OrangeGas willen we nog een stap verder gaan om het vrijkomende CO2 uit biogas ook een ‘groene’ bestemming te geven. Het ondernemerschap en de bereidheid om kansen voor innovatie om te zetten in projecten waardeert HHNK in OrangeGas. Wij zijn blij met de transparante en open manier van samenwerken.’

De verwachting is dat beide locaties samen 1,2 mio kuub Groengas kunnen produceren. De volledige productie zal worden aangewend voor de Groengas-tankstations van het bedrijf door heel Nederland. Met deze productiecapaciteit kunnen een kleine 700 lease-auto’s of 50 afvaltrucks een jaar lang op Groengas rijden.

Bron: OrangeGas