ProRail brengt led-verlichting aan op stations

ProRail brengt led-verlichting aan op stations

ProRail gaat een groot deel van de verlichting op stations verbeteren. In 2020 is alle verouderde verlichting vervangen door led-verlichting. Daarmee bespaart ProRail gemiddeld 50% energie en wordt de kwaliteit van het licht sterk verbeterd.

Verlichting op de perrons is goed voor 7% van het energieverbruik van ProRail. De komende jaren brengt de spoorbeheerder op zoveel mogelijk stations led-verlichting aan en leggen waar mogelijk een slim systeem aan dat de verlichting dimt als er geen reizigers zijn.  Naast armaturen en dimmers gaat het om het aanpassen van masten, abri’s, informatieborden, seinen en bekabeling. Dit zorgt voor een flinke energiebesparing en minder lichtoverlast voor de omgeving en de natuur. De investering wordt terugverdiend door een besparing op energieverbruik en onderhoudskosten.

Toegankelijkheid

Naast flink besparen op de energierekening, wordt de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking door de nieuwe led-verlichting vergroot en draagt het daarmee bij aan beter zelfstandig reizen. Inmiddels brandt de led-verlichting op de stations van Hardenberg, Voorschoten, Zoetermeer, Den Helder, Ruurlo, Lochem, Dieren en Lichtenvoorde.

ProRail heeft klimaatneutrale groei als doelstelling en daarom ligt de focus vooral op energie-efficiency, CO2-reductie, circulariteit van materialen en gebruik van duurzame energie. De spoorsector heeft nu jaarlijks een CO2-voetafdruk van bijna 1000 kton. ProRail verbruikt op dit moment jaarlijks ongeveer 1100 terajoule aan elektriciteit, gas en warmte. Dat is gelijk aan het energieverbruik van 15.000 huishoudens. ProRail wil in 2020 30% minder energie verbruiken dan in 2005 en de CO2-afdruk van het spoor nog verder verlagen. Ook het energieverbruik moet in 2020 met 30% zijn verminderd en bovendien 100% duurzaam zijn. Het team van The Green Quest heeft ProRail 21 adviezen aangereikt om nog verder te verduurzamen. ProRail kan met die adviezen de Inktpot in Utrecht en de Verkeersleidingpost in Amersfoort CO2-neutraal maken. Ook is het mogelijk driekwart van alle gebruikte grondstoffen te scheiden. Uiteindelijk kunnen al deze activiteiten leiden tot een besparing van ongeveer € 450.000 en kunnen investeringen in minder dan zes jaar worden terugverdiend.

Is LED wel zaligmakend? Hoe werkt LED-verlichting en wanneer kan LED het beste toegepast worden? Hoe zit het met het energieverbruik, de investeringskosten en de terugverdientijd? De cursus Toepassen van LED-verlichting in gebouwen behandelt alle ins en outs van het zinvol toepassen van LED-verlichting.

Bron: ProRail