Shell terug in Dow Jones Sustainability Index

Shell terug in Dow Jones Sustainability Index

Het aandeel van Shell zal opnieuw worden opgenomen in de Dow Jones Sustainability Index. Zo blijkt uit de jaarlijkse herziening van de index door S&P Dow Jones Index Commitee en RobecoSAM. Shell werd in 2010 uit de lijst gehaald vanwege het veroorzaken van olievervuiling in Nigeria.

De Dow Jones Sustainability Index (DJSI) is een internationale index waarin bedrijven staan die het meest duurzaam opereren. Hierbij spelen financiële, economische, milieutechnische en sociale factoren een rol. Shell was jaren lang onderdeel van de index, totdat het in 2010 zijn plaats verloor. Niet vanwege een te lage score. De samenstellers van de lijst hadden kritiek op de activiteiten van het oliebedrijf in Nigeria.  Volgens de samenstellers van de index heeft Shell zich dusdanig verbeterd op dit gebied, dat het de plek in de lijst terugverdiend.

Follow This

Toch klinkt het raar dat een oliebedrijf op een lijst staat van duurzame bedrijven. Dat vindt ook Mark van Baal, oprichter van Follow This: ‘Zolang Shell geen ambitie heeft om een duurzaam energiebedrijf te worden, hoort het ook niet thuis op welke duurzame index dan ook.’ Mark van Baal strijdt met zijn beweging voor een duurzame wereld. Follow This roept mensen op om groen aandeelhouder te worden van Shell en daarmee met zijn allen Shell te dwingen om een duurzaam energiebedrijf te worden. Want volgens Mark van Baal bestaat een duurzaam fossiel bedrijf niet. ‘Shell is het aangewezen oliebedrijf om te investeren in duurzame energie, nog meer dan Exxon Mobil.’ Mark van Baal vindt de Index nu niet veel waard. ‘De index moet breder worden getrokken, dus niet alleen olie en gas, maar de hele energiesector.’

Sorry

De aankondiging van de terugkeer in de DJSI komt samen met het excuus dat Shell maakte aan de Groningers. ‘Ook wij erkennen helemaal dat de Groningers natuurlijk het overgrote deel van de lasten hebben gekregen van de gaswinning, waar we in Nederland onze welvaart aan te danken hebben gehad. Het spijt me. Sorry’, Dat zei Marjan van Loon, topvrouw bij het oliebedrijf, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De DJSI bestaat uit 24 verschillende sectoren. Vier Nederlandse bedrijven zijn koploper in één van die sectoren. Unilever is koploper in huishoudelijke prodcten, PostNL in vervoer, DSM in materialen en Philips in kapitaalgoederen. Andere grote bedrijven die naast Shell worden opgenomen zijn Adobe Systems en Cisco Systems. British American Tobacco, Intel en Samsung Electronics verliezen hun plek in de duurzame indices van de Dow Jones.

Beeld : Creative Commons License / Martin Bodman