Energieprofessional van het jaar: tussen kunst en kas

Energieprofessional van het jaar: tussen kunst en kas

Sebastiaan Lagendaal is uitgeroepen tot de energieprofessional van het jaar. Als hoofd facilitaire zaken van de Hermitage Amsterdam ruilt hij warmte tegen koude van de Hortus Botanicus.

De Hortus Botanicus heeft veel warmte nodig en krijgt die voor een groot deel van de Hermitage, die haar warmteoverschot afdraagt, in ruil voor koude die bij het verwarmen van de kassen verdreven wordt. Verwarmen en koelen, over en weer, dat is het concept tussen kunst en kas, goed voor de prijs energieprofessional van het jaar.

Warmtenetten

Lagendaal beantwoordde voor Energiebusiness de Energie Strategie Enquête en zette voor het versnellen van de energietransitie warmtenetten op één, met stip. ‘Volgens mij is er extreem veel restwarmte te winnen,’ zegt de facility professional. ‘In de industrie wordt extreem veel warmte verspild, weggelekt en afgefakkeld. Ik zou het mooi vinden als al die warmte via één net beschikbaar gemaakt wordt.

Energie Strategie

Sebastiaan Lagendaal kiest voor warmte en wind:

  1. Warmtenetten voor de inzet van industriële restwarmte
  2. Warmtepompen met WKO voor de gebouwde omgeving
  3. Wind op zee

Opmerkelijk is dat in zijn persoonlijke voorkeur voor maatregelen kernenergie een plaatsje in de top-5 krijgt. ‘Kolen en gas moeten we snel afschakelen. Maar totdat de transitie compleet is moeten we toch nog kernenergie gebruiken, want ik vind dat dit relatief schoon is.’

Onderaan zijn lijst bungelen de steenkolencentrales, samen met Biomassa. ‘Alleen al het verschepen van houtsnippers, dat verdien je tocht niet terug,’ stelt Lagendaal.