Energie Vakbeurs: ‘de luchtwarmtepomp gaat het winnen’

Energie Vakbeurs: ‘de luchtwarmtepomp gaat het winnen’

Voor een gasloze toekomst beschikken we over de bewezen techniek van warmtepompen, met gebruik van de bodem, water of de buitenlucht. Rimme van der Ree stopt verloren warmte weer terug.

Warmtepompen zijn al een aantal jaren aan een voorzichtige opmars bezig. Het CBS telde afgelopen juni bijna 300.000 geïnstalleerde warmtepompen. Een kleine 50.ooo daarvan maken gebruik van bodemwarmte. Maar de toename van pompen gecombineerd met warmte-koudeopslag (WKO) is fors afgenomen. Daarvoor in de plaats groeit het aantal luchtwarmtepompen fors. Van 150.000 in 2013 naar 250.000 vorig jaar.

‘De luchtwarmtepomp gaat het winnen,’ zegt Rimme van der Ree, directeur van Ambrava, importeur van Samsung klimaatsystemen. ‘Luchtwarmtepompen zijn eenvoudiger te installeren tegen lagere investeringskosten. Bovendien is de bron uiterst betrouwbaar en onuitputtelijk.’ Warmte uit de buitenlucht gebruikt de luchtwarmtepomp om woningen en gebouwen te verwarmen. Goed beschouwd is dit hergebruik van het warmteverlies van diezelfde woningen en gebouwen. ‘Je compenseert het warmteverlies van je woning,’ zegt Van der Ree. De buitenlucht als bron heeft geen (seizoens-)opslag zoals de bron van een WKO. Maar de nadelen van bronnen die elkaar beïnvloeden in dicht bebouwde omgeving, kent de luchtwarmtepomp niet.

Energie Strategie Enquête

Rimme van der Ree zet in de Energie Strategie Enquête warmtepompen hoog op de lijst. Toch staan bovenaan Zon-PV en wind, gevolgd door warmtenetten van industriële restwarmte. Onderaan staan kernenergie en direct daarboven gas als transitiebrandstof. ‘De zon biedt 1000 keer meer energie dan we wereldwijd verbruiken,’ zegt Van der Ree, in de zekerheid dat we op termijn daar volledig van kunnen profiteren.