Startups gesteund door KIC InnoEnergy presenteren zich op Vakbeurs Energie 2016

Startups gesteund door KIC InnoEnergy presenteren zich op Vakbeurs Energie 2016

Op Vakbeurs Energie zijn meerdere startups die hun innovaties willen presenteren aan de markt. Zo ook Ecovat, Solar Energy Booster en Vaventis. Gemene deler in dit verhaal; alle drie worden ze ondersteunt door KIC InnoEnergy.

Het Europese investeringsbedrijf KIC InnoEnnergy ondersteunt innovatie projecten en startups met het succesvol op de markt brengen van hun innovatie. Van belang is dat al deze producten en diensten een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Dit doen ze niet alleen op financieel gebied vertelt Wieneke Huijben, Business Creation Manager bij KIC InnoEnergy tijdens Vakbeurs Energie. ‘Op dit moment begeleiden wij 25 tot 30 startups in de Benelux van begin tot eind. Dan gaat het niet alleen over de financiering, maar we bieden ook ondersteuning in zaken zoals marktbewerking, IP support of het afsluiten van de eerste contract met een klant’.

Naast het begeleiden van innovatie projecten die uitgevoerd woorden door verschillende consortia van Midden- en kleinbedrijven en grote bedrijven en het ondersteunen van startups, biedt KIC InnoEnergy ook Master en PhD opleidingen aan op het gebied van o.a. ondernemen en kennis over duurzame energie. De drie takken lopen daarbij ook in elkaar over. Zo gaan de startups bijvoorbeeld langs bij de opleiding om te laten zien wat er uiteindelijk na de opleiding allemaal mogelijk is.

Vaventis

Op Vakbeurs Energie zijn er drie startups die hun innovatieve product presenteren en begeleid worden door KIC InnoEnergy. Eén van de drie is Vaventis. Op Vakbeurs Energie lanceren zij de Fresh-R, een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De Fresh-R beschikt over een warmtewisselaar van koper in plaats van plastic, en heeft hierdoor minder druk nodig, en dus minder stroom. Daarnaast maak het ook minder geluid.

Het systeem is al succesvol getest: ‘Op dit moment worden de systemen al succesvol toegepast in Engeland en Ierland. Op Vakbeurs Energie presenteren wij de Fresh-R ook in Nederland. Om het bereik zo groot mogelijk te maken richten wij ons in eerste instantie op woningcorporaties’, zegt Jerom van Beuzekom, werkzaam bij Vaventis. Omdat de Fresh-R in of op de buitenmuur past, is het ideaal voor renovatieprojecten.  De Fresh-R beschikt over een C02-sensor die ervoor zorgt dat er alleen geventileerd wordt wanneer het nodig is. Daarnaast is het ventilatiesysteem verbonden met wifi. ‘Hierdoor kunnen gebruikers en gebouwbeheerders precies zien wat het systeem doet.’ Vaventis is sinds een half jaar verbonden aan KIC InnoEnergy en bekroond met de Passiefhuis Component Award.

Solar Energy Booster

Tijdens Vakbeurs Energie presenteert ook de startup Solar Energy Booster zich aan de markt. De innovatie betreft een hybride zonnesysteem dat een combinatie maakt van zonnepanelen, een warmtewisselaar en een warmtepomp. De warmte die wordt onttrokken aan de zonnepanelen, wordt direct hergebruikt via de warmtepomp. ‘Met dit systeem is er geen grondboring nodig vanwege de aansluiting op een pv paneel. Hierdoor wordt het de helft goedkoper. Daarnaast is grondboring niet overal mogelijk,’ zegt Jan Putman, CEO van Solar Energy Booster op Vakbeurs Energie. Het systeem verwarmt zowel het douchewater als het huis. ‘In 2020 gaan waarschijnlijk de energieprijzen los, dan wordt het met dit systeem aantrekkelijk om energie te bufferen voor bijvoorbeeld in de avond.’ Solar Energy Booster is sinds 1 april verbonden aan KIC InnoEnergy.

Ecovat

De derde startup verbonden met KIC InnoEnergy en aanwezig op Vakbeurs Energy, is Ecovat. Het betreft een energieopslagsysteem die thermische energie opslaat in een ondergronds vat en warmte levert als het nodig is. Het water in het vat wordt niet verpompt, maar blijft op zijn plek. De energie wordt uitgewisseld via de binnenwand, wat het vat innovatief maakt. Op het vat kunnen ongeveer 140 woningen worden aangesloten. ‘Ecovat maakt ons los van de fossiele industrie,’ zegt Ruud van den Bosch, Technical Commercial Officer bij Ecovat. ‘Ecovat is geschikt voor kantoren, ziekenhuizen en alle afnemers die een koude en warmtevraag hebben.’ Door het opslaan van warmte of koude in tijden van overschot voor inzet in tijden van schaarste, wordt onafhankelijkheid van het net gecreëerd. Op momenten van energieoverschot wordt de energie niet teruggeleverd aan het energienet, maar wordt deze opgeslagen of (lokaal) verkocht. Op die manier wordt het voor de netbeheerders ook makkelijker gemaakt.

In november van 2016 zal de bouw van het eerste vat in Nederland gereed zijn. Hierna volgt een validatieperiode. Afhankelijk van die resultaten zullen er in 2017 tot nog drie systemen worden geplaatst. Ecovat is sinds 2014 verbonden aan KIC InnoEnergy en wordt naast financieel ook ondersteunt op onder andere het gebied van business propositie. Ecovat werd begin dit jaar bekroond met de prijs voor de meest duurzame innovatie voor de energietransitie, uitgereikt door Stedin en Natuur en Milieu.