Erik de Leeuw (Solarwatt): Holistische benadering nodig voor energietransitie

Erik de Leeuw (Solarwatt): Holistische benadering nodig voor energietransitie

Een van de sprekers op de speciale editie van de Kien Technodag die woensdag plaatsvond op Vakbeurs Energie, was Erik de Leeuw, General Manager bij zonnepanelen producent Solarwatt. Hij pleit voor een holistische benadering.

Volgens de Leeuw is het niet genoeg om alles in te zetten op zonne-energie: ‘Er moet hard gewerkt worden aan systeemintegratie, dus én zonnepanelen, én een accu én een warmtepomp.’ Hierbij moeten we vooral leren van de landen om ons heen, hoe het wel moet, maar ook zeker hoe het niet moet. ‘Kijk naar Duitsland, daar zijn zoveel zonnepanelen geïnstalleerd, maar pas te laat nagedacht over de opvang van te veel aan energie.’  Hoewel de Leeuw werkt bij een producent van zonnepanelen, denkt hij toch dat er goed nagedacht moet worden over de neveneffecten. Natuurlijk ben ik voor stimulering van zonne-energie, maar de netbeheerders klagen over teveel aan zonnestroom op het net.

Consistent beleid

Waar Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, het in zijn openingsspeech het had over meer bewustwording, denkt Erik de Leeuw daar anders over. ‘Er wordt al 20 jaar geroepen dat er meer bewustwording moet komen, maar dat vind ik te makkelijk. In plaats daarvan moet de politiek een consistent beleid gaan voeren. Dan pakt de mark het vanzelf op. Volgens de Leeuw moet er meer zekerheid worden gegeven zodat iedereen weet waar we aan toe zijn.

Energie strategie enquête

Erik de Leeuw heeft ook voor ons de Energie Strategie Enquête ingevuld. Eén van de punten waarvan De Leeuw denkt dat op ingezet moet worden voor de energietransitie is natuurlijk het plaatsen van zon-PV op álle daken en zonneweides rond de steden, maar dan natuurlijk wel met die holistische benadering. Verder vindt Erik de Leeuw dat de Steenkolencentrales gesloten moet worden en dat er ingezet moet worden op energiebesparing in de woningbouw bestaand, en nieuw door nul op de meter.