Snelle opkomst hernieuwbare energie dwingt energiebedrijven tot innovatie

Snelle opkomst hernieuwbare energie dwingt energiebedrijven tot innovatie

De snelle opkomst van hernieuwbare energie heeft de groothandelsmarkten voor elektriciteit in Europa gedestabiliseerd. De zeer lage prijzen voor elektriciteit, die soms onder de kostprijs liggen, tasten de gezondheid van energiebedrijven aan. Zij moeten innoveren zegt Capgemini.

Volgens het 18e European Energy Markets Observatory (EEMO) rapport, gepubliceerd door Capgemini in samenwerking met I4CE en Vaasa ETT, is het  essentieel dat energiebedrijven hun businessmodellen aanpassen aan de fundamentele veranderingen in de markt, waaronder decentralisatie van de productie, een toename van hernieuwbare energiebronnen, een veranderende klantvraag en de komst van nieuwe spelers.  Ze moeten hun organisatie versimpelen en hun digitale transformatie versnellen. Dit zal hen in staat stellen productiviteitsverbeteringen te realiseren, nieuwe inkomstenbronnen aan te boren en meer innovatief en wendbaar te worden.

Nederland koploper in innovatie

Binnen Europa is Nederland koploper in innovatie. Mark Schütz , Managing Director Utilties bij Capgemini Consulting zegt: ‘Omdat Nederland een relatief kleine en open markt is, leent ons land zich in deze regio heel goed als ‘speeltuin’ voor innovatieve toepassingen. Er zijn veel nieuwe toetreders en ook onder bestaande energiebedrijven is er veel tractie om zich te transformeren van energieleverancier tot services-bedrijf. Spelers uit andere sectoren kunnen in de toekomst concurrenten worden van deze services-bedrijven. Dat kunnen bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven zijn, maar ook grote technologiebedrijven, verzekeraars of aanbieders van mobiliteit.’

Hoofdpunten uit het EEMO rapport

De drie belangrijkste bevindingen van het European Energy Markets Observatory rapport zijn:

1. De prijzen voor hernieuwbare energie blijven dalen
Aanvullende inspanningen in R&D en industrialisatie zijn noodzakelijk om profijt te halen uit de dalende prijzen voor duurzame energie. Hervorming van het huidige subsidiesysteem is ook urgent; het is duur en het is niet fair ten opzichte van wat oudere manieren om energie op te wekken. Parallel daaraan moet de Europese koolstofmarkt worden hervormd. Bijvoorbeeld door het instellen van bodemprijzen of belastingen om investeringen te belonen die leiden tot een lager aandeel van fossiele brandstoffen in de energieopwekking.

2. De groothandelsmarkt voor elektriciteit blijft zeer instabiel
Door het sluiten van gas- en kolengestookte centrales zal naar schatting dit jaar de capaciteit op de markt met 7GW verminderen, bovenop de 10,7MW in 2015, wat resulteert in een verslechterende balans van elektriciteitsbedrijven. Door de deregulering van de markt wordt een groot deel van de omzet van energiebedrijven blootgesteld aan lage groothandelsprijzen, waardoor hun financiële positie verder verslechtert. Energiebedrijven zijn dan ook dringend op zoek naar oplossingen om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

3. Door de energietransitie ontstaan nieuwe gedecentraliseerde productie- en consumptiemodellen
Energiebedrijven moeten de productie in balans brengen, die in toenemende mate onzeker wordt door het groeiende aandeel van hernieuwbare energieproductie en -consumptie (die al van nature varieert). Mettertijd, wanneer gedecentraliseerde productie en consumptie van elektriciteit dichterbij komt en de elektriciteitsbesparing toeneemt, zal het elektriciteitsnetwerk minder stroom vervoeren. Hiervoor zullen ook netwerkbeheerders moeten investeren in slimme netwerken.

Het volledige rapport is hier te vinden.

Bron: Persbericht Capgemini